Brabantse muskusrattenbestrijding op koers richting 2034


22 januari 2025

De landelijke afspraak uit 2019, om te komen tot nagenoeg geen muskusratten, krijgt in Noord-Brabant sindsdien gestalte. Met 31 bestrijders werken we heel zorgvuldig aan die doelstelling, in die gebieden waar nog muskusratten leven. De vangst van het aantal muskusratten neemt hier af, omdat de populatie in de afgelopen jaren flink is afgenomen. De situatie in onze provincie wijkt daarmee af van diverse andere gebieden in het land, waar de vangst van muskusratten nog steeds groeit.

Het aantal gevangen muskusratten per waterschapsregio:

Muskusrattenvangst
2022 2023 2024
Aa en Maas 1402 873 1100
Brabantse Delta 1759 1352 493
De Dommel 381 493 654

Landelijk

In 2024 zijn er door de 21 waterschappen meer muskus- en beverratten gevangen in Nederland. Ze zijn niet inheems en vormen een risico voor onze veiligheid door graverij in dijken, kades en de natuur. Landelijk (per regio zijn de vangsten verschillend) zijn er in 2024 bijna 15.000 meer muskusratten gevangen, een stijging van 29 procent ten opzichte van 2023.

Noord-Brabant

Sinds 2024 hebben we in Noord-Brabant de werkwijze uitgebreid met het meten van aanwezig DNA van de muskusrat in het water. Door een watermonster te nemen en dit te laten testen in een gespecialiseerd waterlaboratorium, krijgen we te weten of het dier aanwezig is of niet. Onze aanpak in Noord-Brabant laat zien dat een goede organisatie van de vangst bijdraagt aan het beoogde resultaat. En samenwerking van de waterschappen is hierbij essentieel. De bestrijders zijn in dienst van waterschap Brabantse Delta en werken ook in opdracht van ons waterschap en waterschap De Dommel. Het aantal muskusratten dat hier voorkomt ligt inmiddels lager dan landelijk het geval is.

Muskusratbestrijder aan het werk in een kano op het water.

De Brabantse aanpak

1. Continue evaluatie en aanpassing van strategieën

De huidige strategieën lijken goed te werken, maar het is belangrijk om deze regelmatig te evalueren. Als er nieuwe methoden of technologieën beschikbaar komen (bijvoorbeeld nog geavanceerdere genetische technieken of nieuwe monitoringtools), kan het nuttig zijn om die te integreren in de bestrijdingsaanpak.

2. Communicatie en samenwerking met lokale stakeholders

We betrekken lokale gemeenschappen, boeren, natuurorganisaties en waterschappen actief in het proces. Door gezamenlijke inspanningen kunnen er wellicht nog meer samenwerkingsvoordelen ontstaan, bijvoorbeeld bij het voorkomen van her-kolonisatie door muskusratten.

3. Onderzoek bevorderen naar langetermijneffecten

Het is belangrijk om niet alleen naar de directe bestrijding te kijken, maar ook naar de ecologische en economische effecten op lange termijn. Dit kan bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en waterkwaliteit in de regio.

4. Opleidingen en professionalisering

We blijven de bestrijders goed opleiden in de nieuwste technieken, zowel op het gebied van bestrijding als op het gebied van monitoring. Dit kan zorgen voor een nog efficiëntere aanpak.

5. Monitoring van resultaten en transparantie

We zorgen voor transparante rapportage over de voortgang van het project. Dit helpt niet alleen bij de verantwoording naar overheden en andere betrokkenen, maar kan ook bijdragen aan het opbouwen van publieke steun voor de aanpak.

Met deze adviezen kan de muskusrattenbestrijding in Noord-Brabant nog effectiever en duurzamer zijn op weg naar het doel in 2034.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de muskus- en beverratvangsten op de website van de Unie van Waterschappen.