Nat begin van het jaar zorgt voor hogere waterafvoer Maas en zijrivieren


6 januari 2025

De eerste dagen van 2025 waren zeer nat. Omdat het ook in Limburg en delen van België flink regende, zien we dat de Maas meer water te verwerken heeft. Dat geldt ook voor zijrivieren en beken. We verwachten geen problemen, maar houden de situatie wel nauwlettend in de gaten.

Om het water van de Maas buiten de deur te houden, worden langs de Maas kunstwerken in de Maasdijk gesloten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uitwateringssluizen, gemalen en afsluiters. Dit doen we standaard bij bepaalde gemeten afvoeren bij meetpunt Sint-Pieter in Zuid-Limburg.

De tweede week van januari lijkt nog nat te worden, daarna volgt er een drogere periode. Grondwaterstanden op de hogere gronden zullen nog wat doorstijgen om enkel na een langere drogere periode te gaan zakken. Afvoeren in beken zullen verhoogd blijven en na neerslag een piek laten zien. De Maas kan aan het einde van de tweede week van januari mogelijk doorstijgen naar een hogere afvoer. Dat lijkt vooralsnog binnen de categorie ‘verhoogd’ te blijven, waarbij er geen sprake is van bijzonder hoogwater.

Al langere tijd bovengemiddeld nat

Sinds de zomer van 2023 is er al sprake van recordhoeveelheden regen. Sindsdien zijn er bovendien niet echt droge maanden geweest. 2023 was al het natste jaar ooit gemeten en 2024 gaat de boeken in als ‘een van de natste jaren ooit’. Door deze enorme hoeveelheden regen raakt de bodem verzadigd en stijgt het grondwaterpeil.

Dat kan op sommige plekken in ons werkgebied soms leiden tot grondwateroverlast. Denk aan natte kelders en kruipruimtes of water op het land. Het is ontzettend vervelend wanneer je daar last van hebt. Ga voor meer uitleg hierover naar onze pagina Grondwateroverlast.