Start dijkversterking Meanderende Maas: eerste damwandplanken geplaatst
De eerste damwandplanken zijn geplaatst: hiermee is de uitvoering van het project Meanderende Maas, na een periode van voorbereidingen, gestart. Stuurgroep Meanderende Maas bracht in gezelschap van enkele bewoners en een deel van het projectteam een werkbezoek aan Dieden, waar de eerste damwanden de grond in gingen.
Belang van samenwerking met bewoners en Boskalis
Ter plaatse kreeg het gezelschap een toelichting op de werkzaamheden. Onze dijkgraaf Mario Jacobs, en voorzitter van de stuurgroep, ging in op het belang van de samenwerking met bewoners en Boskalis: “Het is goed dat we als stuurgroep in het veld zien en horen wat de impact is van de besluiten die wij nemen. We zoeken het liefst samen naar oplossingen waarmee we de bewoners zo min mogelijk belasten. Een damwandplank in de grond trillen of drukken maakt voor hen een groot verschil.”
Slapeloze nachten maar noodzaak wordt gezien
Twee bewoners vertelden over hun ervaringen. Dat de dijk hoger werd zorgde voor slapeloze nachten, maar de noodzaak werd gezien. Uiteindelijk kunnen zij zich vinden in de plannen die nu worden uitgevoerd, mede omdat er ruimte was, en nog steeds is om mee te denken. De overlast van geluid en trillingen valt tot nu toe mee. “We merken binnen minder dan gedacht. Het geluid en de trillingen zijn vooral buiten goed merkbaar.”
Stappen gezet in duurzaamheid
Corné Appelo, projectmanager bij Boskalis, sloot de rij sprekers: “Door een intensieve samenwerking met het waterschap, onze ingenieurs en alle stakeholders, hebben we niet alleen een mooi ontwerp gemaakt, maar ook grote stappen gezet in duurzaamheid, zoals het reduceren van CO₂-uitstoot en het optimaal hergebruiken van grond.”
Wat betekenen genomen besluiten in de praktijk
Het belangrijkste doel van het werkbezoek was dat de stuurgroep ziet wat de genomen besluiten in de praktijk betekenen. De stuurgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van de tien samenwerkende partners: waterschap Aa en Maas (trekker van het project), provincie Noord-Brabant, gemeente Oss, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, gemeente West Maas en Waal, gemeente Wijchen, waterschap Rivierenland en Natuurmonumenten. Boskalis Nederland voert de werkzaamheden uit.
Informatiecentrum open in maart
Momenteel worden in Megen (Onderweg 2b) het projectkantoor en het informatiecentrum gebouwd. Vanaf 17 februari werkt het Meanderende Maas-team vanuit deze projectlocatie. Het informatiecentrum wordt in maart officieel geopend met een open dag waarbij de omgeving wordt uitgenodigd.
Informatie over Meanderende Maas
Op de website www.meanderendemaas.nl staan (nieuws)updates en veel gestelde vragen over het project. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Bekijk de website van project Meanderende Maas
Achtergrond van het project
De dijk van Ravenstein tot aan de sluis bij Lith wordt versterkt, de Maas krijgt aan Gelderse én Brabantse zijde meer ruimte en het gebied wordt mooier en economisch sterker. Eind 2030 zijn naar verwachting alle werkzaamheden afgerond. Eind november 2024 is aannemer Boskalis Nederland gestart met de eerste voorbereidingen ten westen van Dieden.
Het project wordt uitgevoerd in verschillende fases, waarbij werkzaamheden gelijktijdig plaatsvinden op meerdere locaties langs de Maas. Op www.meanderendemaas.nl/uitvoering staat een planning van het hele project met ook e indeling van het projectgebied in dijksecties. De data zijn onder voorbehoud.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Start dijkversterking Meanderende Maas: eerste damwandplanken geplaatst24 januari 2025
- Brabantse muskusrattenbestrijding op koers richting 203422 januari 2025
- Wat doet een nat jaar met het (onder)waterleven?22 januari 2025
- Tijd voor voorbehoedsmiddelen voor de bever? De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...15 januari 2025
- Een beter riool begint bij jezelf: NPO Radio1 interviewt collega Paul Bos over jaarlijkse 'vetpiek' in rioolwaterzuiveringen15 januari 2025