Nieuwsservice 16 februari 2023


logo-header
Nieuwsservice 16 februari 2023

Groen-blauwe handdruk voor het Eco Oasis Lab van The Weather Makers

2023-2-15-groen-blauwe-handdruk-the-weather-makers_

Op 10 februari reikte ons dagelijks bestuurslid Peter Ketelaars de groen-blauwe handdruk uit aan The Weather Makers voor het Eco Oasis Lab. Dat is een proefopstelling in de Henriëttewaard waarbij wordt geprobeerd een manier te ontwikkelen waarbij de watercyclus en het ecosysteem worden hersteld. Peter Ketelaars overhandigde deze namens de Regionale Commissie Hertogswetering aan Ties van der Heijden (een van de oprichters), Chris Diters (busisness developer) en Pieter van Hout (projectleider).

17 februari vergadering algemeen bestuur

2023-2-14-hoofdkantoor-pettelaarpark

Op vrijdag 17 februari vergadert ons algemeen bestuur om 14.00 uur. De vergadering is in vergaderzaal 4.29 van het Waterschapshuis in ’s-Hertogenbosch. Het algemeen bestuur neemt besluiten over voorstellen die voorliggen. Je kunt de vergadering ook volgen via een livestream.

Groen-blauwe handdruk voor Natuurcentrum De Specht in Handel (gemeente Gemert-Bakel)

2023-2-14-groen-blauwe-handdruk-natuurcentrum-de-specht

Donderdag 9 februari reikte dagelijks bestuurslid Ernest de Groot namens de Regiocommissie Boven-Aa de groen-blauwe handdruk uit aan René van Hoof, beheerder van het Natuurcentrum De Specht in Handel. Ernest reikte deze prijs uit in de tuin van het Natuurcentrum De Specht langs de Peelrandbreuk op de grens van Boekel en Handel. René van Hoof nam de prijs in ontvangst voor hun enorme inzet op het gebied van natuur, biodiversiteit, landschap, aanleg en beheer van landschapselementen, educatie aan jeugd en jongeren en opvang van dementerende ouderen.

Eerste oogstdag langs de Graafsche Raam een succes!

_A9_9524 kleiner

Vrijdag 10 februari heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers tijdens de eerste oogstdag langs de Graafsche Raam ruim 2.000 jonge bomen geoogst. Samen met Meer Bomen Nu worden deze boompjes geoogst om ruimte te maken voor poelen en bloemrijk grasland. Er is o.a. esdoorn, meidoorn, kornoelje, hondsroos en vlier geoogst. Aan het einde van de oogstdag mochten de vrijwilligers de eigen oogst meenemen om de boompjes een nieuw thuis te geven op eigen grond. Op zaterdag 18 februari en vrijdag 24 februari zijn wederom oogstdagen gepland, dus: meld je aan en help mee!

Tachtig procent inwoners gebied Aa en Maas wil dat water bepaalt waar huizen komen

2023-2-13-dijkgraaf-mario-jacobs_2

Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Ook de inwoners van ons werkgebied gaan die dag naar de stembus om een waterschapsbestuurder te kiezen die komende vier jaar hun stem gaat vertegenwoordigen als het gaat om voldoende, veilig en schoon water. Inwoners weten welke grote uitdagingen er voor het waterschap liggen. Ze hebben ook een mening over de keuzes die we moeten maken. Zoals liever nu investeren in bescherming tegen extreem weer, dan achteraf schade herstellen. En water laten bepalen waar gebouwd kan worden en niet huizen laten bepalen waar water mag komen. Dat blijkt uit een enquête onder inwoners.

Waterschap Aa en Maas onderzoekt windenergie in Haps

2023-2-13-rioolwaterzuivering-haps

We onderzoeken de mogelijkheid om vier windmolens te plaatsen op en nabij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Haps. Door gebruik te maken van windenergie willen we de gevolgen van klimaatverandering beperken en bijdragen aan een meer klimaatbestendige toekomst. We voeren de komende tijd meerdere onderzoeken uit, waaronder een veiligheids- en geluidsonderzoek. Daarnaast wordt er een participatietraject gestart voor de omgeving en andere belanghebbenden.

750 jaar geleden: het eerste waterschapsbestuur langs de Maas

Kaart Grote Waard 750 jaar waterschapsbestuur

Op 12 februari is het precies 750 jaar geleden dat het eerste waterschapsbestuur ontstond. Die dag in 1273 sloot de 19-jarige graaf Floris V van Holland een overeenkomst over het dijkbeheer langs de Maas. Een regionaal waterschapsbestuur werd ingesteld in het gebied tussen Dordrecht, Geertruidenberg en Heusden. De vroegste voorloper van de huidige waterschappen Aa en Maas en Rivierenland.

Een duik met een luchtje...in een van de beluchtingstanks op de rioolwaterzuivering in Oijen

Duiker Oijen

Niet bepaald een frisse duik, hier in een van de beluchtingstanks op de rioolwaterzuivering in Oijen. Omdat we de zuivering in Oijen renoveren, controleerden we afgelopen dagen 2 beluchtingstanks op slijtage van wanden en bodem. De duikers controleerden de beluchtingstank baan voor baan. Voor een veilige duik zorgden onze procesoperators op de zuivering ervoor dat de beluchtingstank uit stond, zodat er geen stroming meer in het water zat en de duikers rustig en in alle veiligheid hun werk konden doen.

Gezeik positief? Jazeker, we brouwden er zelfs een biertje van! Bier gebrouwen uit gezuiverd rioolwater

Ontboezeming

In de van de week van de circulaire economie besteden we graag aandacht aan een wel heel bijzonder biertje: De Ontboezeming. Stel je voor… Je neemt een slok van een glas bier, gebrouwen met gezuiverd rioolwater. Samen met andere partijen uit de Nederlandse watersector zorgden we ervoor dat dit werkelijkheid werd. Met ‘Ontboezeming’ vragen we aandacht voor het inzetten van duurzame grondstoffen als alternatief voor vervuilende grondstoffen.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.