Afkoppelen van regenwater


Je kent ze wel, van die heftige plensbuien waarbij je soms denkt: houdt mijn dak dit wel? Door klimaatverandering komen ze steeds vaker voor. En die buien zorgen niet alleen voor lekkages, maar ook voor overbelasting van het rioolstelsel. Waardoor rioolwater soms omhoog komt in huizen of straten blank staan. Afkoppelen van regenwater kan dan helpen. Goed nieuws: dat kun je makkelijk zelf! Hoe het werkt en wat afkoppelen is, leggen wij je graag uit.

Wat is regenwater afkoppelen?

Regenwater afkoppelen betekent dat je het regenwater van je dak niet langer naar het riool laat stromen. In plaats daarvan leid je het direct naar je tuin, de straat of naar openbaar groen waar het water de grond in kan. Zo loopt het water meteen de grond in.

Waar is afkoppelen goed voor?

Tijdens een hevige piekbui stromen miljoenen liters regenwater door het rioolstelsel naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). De RWZI moet, naast het vuile rioolwater, al dat schone regenwater plotsklaps verwerken. Als dat te veel wordt, kan het leiden tot overstromingen van putten in de straat. Of zelfs van je gootsteen.

Om verdere schade te beperken, zijn we soms genoodzaakt om het overschot aan water ongezuiverd ergens anders heen te leiden. Bijvoorbeeld naar sloten, beken of rivieren. Rioolwater zit vol met poep, urine, antibiotica, drugsresten, hormoon- en chemoresten, vetten en chemicaliën. Superslecht dus voor de planten en dieren die in het water leven.

Het afkoppelen van regenwater vermindert de druk op het riool en voorkomt wateroverlast en vervuiling. Goed voor het milieu, je huis én de natuur!

Opvangen of afkoppelen?

Je kunt regenwater ook opvangen in een regenton, maar dit is niet hetzelfde als afkoppelen. Een ton heeft vaak een inhoud van 200 liter. Maar door jouw regenpijp stroomt wel 25.000 liter per jaar! Om al dat regenwater af te voeren, raden wij afkoppelen aan. Het kan ook allebei. Hoe? Dat lees je hieronder.

Hoe koppel ik regenwater af?

Het afkoppelen van regenwater is niet in een minuutje gedaan, maar het levert wel veel voordelen op. Zoals minder wateroverlast bij jou thuis. Minder watervervuiling van rivieren, beken en sloten in je buurt. Én een groenere tuin! Hieronder lees je hoe jij in acht stappen regenwater afkoppelt. Succes!

Stap 1: Controleer de geschiktheid van je tuin

  • Capaciteit : Kijk of je tuin het water goed kan opvangen. Dat is het geval als regenwater snel wegzakt bij of na een regenbui. Een makkelijke manier om de capaciteit te checken is de emmertest.
  • Locatiekeuze: Bepaal waar je het regenwater wilt laten infiltreren. Kies een plek in de tuin waar het water gemakkelijk kan wegzakken en die niet in de buurt van de fundering van je huis is.

Stap 2: Bereken het dakoppervlak

  • Dakoppervlak meten: Meet het aantal vierkante meters van het dak dat verbonden is met de regenpijp die je wilt afkoppelen. Dit geeft je een idee van hoeveel water je moet afvoeren.
  • Vergelijk met tuinoppervlak: Zorg ervoor dat je tuin groot genoeg is om de hoeveelheid water aan te kunnen die van je dak komt. De vuistregel is dat de tuin ongeveer even groot moet zijn als het dakoppervlak dat je afkoppelt.

Stap 3: Kies de juiste materialen

  • Regenpijpmateriaal: Kies een bochtstuk en eventueel een verlengstuk dat past bij je regenpijp (het liefst van pvc, omdat zink uitspoelt en dat is slecht voor het milieu).
  • Afvoerleiding: Als je het water verder van je huis wilt afvoeren, zorg dan voor een afvoerleiding van voldoende lengte.
  • Infiltratieoplossingen: Overweeg het gebruik van grindbedden, of een wadi om het water beter te laten infiltreren.

Stap 4: Zaag de regenpijp door

  • Plaatsbepaling: Bepaal de plek waar je de regenpijp wilt doorzagen. Meestal is dat net boven de grond.
  • Veilig zagen: Gebruik een zaag geschikt voor het materiaal van je regenpijp en draag veiligheidsuitrusting, zoals een veiligheidsbril en handschoenen.

Stap 5: Bevestig het bochtstuk

  • Bochtstuk plaatsen: Schuif het bochtstuk op de afgezaagde regenpijp. Zorg ervoor dat het stevig vastzit.
  • Verleng indien nodig: Bevestig eventueel een verlengstuk om het water verder van je huis af te voeren.

Stap 6: Leid het water naar de infiltratieplek

  • Aanleggen van afvoer: Zorg dat de afvoer vanaf de regenpijp naar de gekozen infiltratieplek loopt. Gebruik bij voorkeur een goot of een grindpad om het water te begeleiden.
  • Test de afvoer: Gebruik een tuinslang om te controleren of het water naar de juiste plek stroomt en goed in de grond zakt.

Stap 7: Optimaliseer je tuin voor infiltratie

  • Groen toevoegen: Vervang bestrating door gras, planten, of andere doorlatende oppervlakken. Dit helpt het water sneller weg te zakken.
  • Aanpassen bodemniveau: Overweeg om delen van je tuin te verlagen om wateropvang te verbeteren.

Stap 8: Controleer en onderhoud

  • Regelmatige controle: Controleer na hevige regenval of het systeem goed werkt en er geen waterophoping bij de gevel of fundering is.
  • Onderhoud: Verwijder eventueel vuil of bladeren die de afvoer kunnen verstoppen.

Extra tips

  • Je bent aan het afkoppelen, lekker bezig! Blijft het water te dicht bij je huis staan of stroomt het de verkeerde kant op? Pas de afvoerroute of bestrating aan totdat het water goed wegloopt. Meer weten? Klik hier.
  • Met vragen kun je vaak ook terecht bij een tuincentrum, een gespecialiseerd bedrijf, of een afkoppelcoach in de buurt.
  • Voor sommige vormen van afkoppelen kun je subsidie aanvragen. Je leest er meer over op de pagina over onze klimaatsubsidie.