Bewuster doorspoelen
Ben jij een goede doorspoeler?
We gingen de straat op om te zien of voorbijgangers weten wat wel en niet door de wc gespoeld mag worden. En om mensen bewust te maken van wat er gebeurd als de verkeerde dingen in het riool belanden. Bekijk de video hiernaast om te zien hoeveel mensen de 'Flushfactor' hadden.
Spoel alleen de 3 P’s door
Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: poep, plas en (wc-)papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen.
Lees hier meer over bewust doorspoelen en kom erachter of mensen in Den Bosch de 3 P's kennen
Olie en frituurvet
Spoel oud (frituur)vet niet door de gootsteen of wc, maar lever het gescheiden in. Zo raakt jouw gootsteen of wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering. Je kan frituurvet inleveren bij inleverpunten. Deze zijn ook bij jou in de buurt te vinden. Kijk op: Frituurvet Recycle het!
Een vette koekenpan? Veeg de meeste vetrestjes weg met keukenrol voordat je de pan met een sopje schoonmaakt.
Medicijnen
Ga bewust om met medicijnen. Omdat het lichaam niet alle medicijnen opneemt of afbreekt, komen resten hiervan via poep en plas in het afvalwater terecht.
Spoel oude medicijnen en medicijnresten niet door, maar lever ze in bij je apotheek. Zo voorkom je dat ze in oppervlaktewater terechtkomen. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) worden deze stoffen namelijk niet volledig verwijderd.
Vochtige doekjes
In tegenstelling tot wat op de verpakking staat, zijn vochtige doekjes meestal NIET afbreekbaar. Doe ze daarom in de afvalbak en spoel ze niet door. Zo raakt je wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen
Veel (schoonmaak)producten voor in huis en in de tuin bevatten chemische ingrediënten waardoor ze schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten. Google maar eens op ‘duurzame schoonmaakmiddelen’ of ‘duurzame gewasbescherming’.
Koop kleding en cosmetica zonder microplastics
In veel kleding en cosmetica zitten microplastics. Dat zijn extreem kleine plasticdeeltjes. Bij iedere wasbeurt komen er miljoenen plasticdeeltjes in het afvalwater terecht. Via het afvalwater komen ze uiteindelijk in rivieren en meren. En dat is slecht voor mens, dier en milieu. Kies daarom voor kleding zonder microplastics, gemaakt van katoen, linnen, hennep, bamboe of lyocell/tencell.
Wil jij ook wijzer met water leven?
Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Inspiratie nodig? Wij helpen je op weg!