Droogte
Het komt steeds vaker voor dat er langere tijd weinig of geen druppel regen valt. Tijdens droge periodes is er minder water beschikbaar. Het grondwater daalt en het water in sloten en beken zakt of ze vallen helemaal droog. Dit heeft gevolgen voor de natuur en gewassen. Voor hen is voldoende water van levensbelang. Daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de regen die valt. Ervoor zorgen dat die niet zomaar wegstroomt maar bewaren voor als het droog is. We nemen maatregelen om de regen zo goed mogelijk vast te houden en het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen.
Water is niet meer vanzelfsprekend. Inmiddels telt in Brabant elke druppel. De Brabantse grondwaterpartners waaronder wij, roepen alle Brabanders op om samen met ons ervoor te zorgen dat we meer regenwater vasthouden en minder grondwater gebruiken. Zo vullen we samen de grondwatervoorraad in Brabant weer aan.
Op donderdag 15 juni 2023 gaat een onttrekkingsverbod oppervlaktewater in voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen. Hier mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien.
Onze nieuwsberichten over droogte vind je op onze actueel pagina. Abonneer je ook op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Grondwater is water in de grond. De hoogte hiervan kan veranderen. We houden het grondwater in de gaten met peilbuizen. Bekijk de actuele grondwaterstanden.
Wat betekenen die lange periodes van droogte voor het onderwaterleven? De dieren en planten in sloten en beken? En herstellen zij zich wel?
Wil je grondwater onttrekken om bijvoorbeeld landbouwgewassen te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien? Dan gelden daar regels voor. Hiermee willen we droogte en schade in de omgeving voorkomen.
Wil je water uit sloten of beken onttrekken om bijvoorbeeld landbouwgewassen te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien? Dan gelden daar regels voor. Hiermee willen we droogte en schade in de omgeving voorkomen.
Wat doen wij als waterschap bij droogte
Door droogte treden watertekorten op in het grondwater, de bodem en in sloten en beken. Door de lage grondwaterstanden zakken sloten en beken onder peil of vallen droog. Daarom nemen we maatregelen om de neerslag die valt in het gebied te behouden en het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen.
Als waterschap hebben we een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en droogte, maar we kunnen dit niet alleen. Wat kun jij zelf doen om water te besparen? Tegels eruit groen erin, regenwater opvangen in een ton of bijvoorbeeld een groen dak.
Warme, droge dagen en veel zon. Ingrediënten voor plezier en lekker wandelen met de hond, zwemmen en recreëren bij het water. Met de warmte steekt echter ook op veel plekken blauwalg de kop op. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af die kunnen zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren. Ook kan de aanwezigheid van blauwalg consequenties hebben voor irrigatie en veedrenking.
Het is voor boeren belangrijk om de actuele regels en waterstanden bij te houden. De perceelwijzer app helpt daarbij. Met de Perceelwijzer app kun je heel gemakkelijk zien of je percelen wel of niet mag beregenen en lees je de regels per grondwaterput.
Op zomerse dagen is er niets zo leuk als op een SUP-board of in een kano peddelend de natuur te verkennen. Maar mag je zomaar overal je kano of plank te water laten? In veel gevallen wel, maar we vragen wel jouw aandacht voor veiligheid, natuur en overlastbeperking.
Het komt steeds vaker voor dat er langere tijd geen druppel - of in elk geval weinig - regen valt in ons land. Een gevolg daarvan is dat het grondwater in Brabant daalt. Dat leidt tot grote zorgen. De droogte heeft ook effect op onze ze dijken.
Door hitte en veel zonnestraling warmt het water in sloten en beken op. En na een droge, warme periode volgen vaak piekbuien. Dat leidt allemaal tot minder zuurstof in het water, waardoor vissen in ademnood komen en mogelijk zelfs sterven.