Houd het water in de natuur schoon
Samen houden we het water in onze sloten en beken schoon. Dit begint bij het weggooien van afval in de afvalbak in plaats van in de natuur. Maar wist je dat het voeren van eendjes de waterkwaliteit ook kan beïnvloeden?
Plastic soep voorkomen
Als je jouw plastic afval in de afvalbak gooit, komt het niet in onze beken en sloten. En stroomt het dus ook niet naar zee. Zo voorkom je plastic soep.
Belemmeren planten de doorstroming? Haal ze weg of meld het
Als watergangen niet worden onderhouden, slibben ze uiteindelijk dicht. Dat geeft problemen. Zo zijn ondiepe sloten slecht voor het waterleven. De temperatuur wisselt daar snel en vooral in de zomer kan dit leiden tot zuurstofarm water, met stank en vissterfte tot gevolg. Haal daarom overhangende begroeiing, ingevallen blad en het teveel aan waterplanten weg. Is de watergang niet jouw eigendom?
Gooi geen aquariumplanten in de sloot
Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi ze daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.
Geen eendjes voeren
Eendjes voeren is leuk, maar brood is helaas schadelijk voor de waterkwaliteit. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben. Ook voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel voedingsstoffen missen.