Publieksmiddag 't Aa-dal Zuid op zondag 5 maart
Samen met de gemeenten Asten en Someren werken we aan een klimaatbestendig en natuurvriendelijk Aa-dal Zuid. Afgelopen jaar hebben we daarvoor flinke stappen gezet: graafmachines waren aan het werk bij de Aa, de Kleine Aa, de Beekerloop in Asten én de Slievense Loop (aanleg bassins) in Someren-Noord. Deze zijn inmiddels uit beeld verdwenen: de werkzaamheden zijn klaar. Dat vieren we samen met belangstellenden tijdens de publieksmiddag op zondag 5 maart.
Ernest de Groot, dagelijks bestuurder waterschap Aa en Maas, vertelt met trots over het eindresultaat: “De uitgevoerde werkzaamheden zorgen niet alleen voor vermindering van wateroverlast voor omwonenden, maar ook voor de broodnodige aanvulling van het waterpeil in het gebied en het herstel van de natuurwaarden. Bijvoorbeeld door de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispassages. Een aantal plekken nodigen uit voor een wandeling. Die laten we tijdens de publieksmiddag zien.”
Kom naar de publieksmiddag!
Van 13.00 tot 16.00 uur bieden we samen met de gemeenten, IVN Asten-Someren en de aannemers een mooi programma aan. Op de locaties waar de werkzaamheden plaatsvonden, zijn een aantal activiteiten georganiseerd. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Locatie 1: Museum Klok & Peel
< Ostaderstraat 23, Asten
Bekijk in het museum hoe het gebied beter is voorbereid op klimaatverandering en de natuur meer de ruimte krijgt. Ontdek met de watertafel wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen. En neem een kijkje bij de expositie Samen het klimaat de baas. Leuk voor jong en oud!
Locatie 2: Beekerloop Asten
< Tijm vanuit Koestraat
Excursies om 13.30 en 14.30 uur
Wandel mee met medewerkers van het waterschap, gemeente Asten en de aannemer langs een deel van de Beekerloop. Leer alles over de nieuw aangelegde vispassages, natuurvriendelijke oevers en wadi’s (water, afvoer, drainage en infiltratie).
Locatie 3: Waterbassins in Someren-Noord
< Noorderlaan (bij de bassins)
Excursies om 13.30 en 14.30 uur
Welke maatregelen zijn in de wijk genomen om de kans op wateroverlast te verminderen? Hoe werken de nieuwe waterbassins? Wat is de link met het afkoppelen van de regenwaterafvoer van de riolering? Medewerkers van het waterschap, gemeente Someren en de aannemer geven je graag uitleg.
Locatie 4: Vispassage en bosbeek bij stuw Starkriet
Vertrek vanaf museum om 13.00 en 15.00 uur
Kom met de Peelexpress vanaf Museum Klok & Peel en hoor alles over de nieuwe inrichting. Medewerkers van het waterschap, IVN Asten-Someren en de aannemer maken met je een korte wandelronde langs de nieuwe vispassage en bosbeek.
Let wel! Er is op deze locatie geen parkeergelegenheid voor auto's. Pak daarom de Peelexpress!
Praktische tips!
- Trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan voor buiten en kleed je op het weer.
- Wij zorgen voor een warme kop koffie, thee of chocolademelk.
- De wandelingen gaan met name over onverhard terrein en zijn daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens.
Wat hebben we gedaan in het Aa-dal?
- De Aa is over een traject van 8 kilometer heringericht. De beek kronkelt weer door het landschap, met aan een zijde ruimte voor extra water bij hevige regenbuien. De andere zijde heeft een natuurvriendelijke oever gekregen: een geschikte leefomgeving voor planten en dieren. Stuwen zijn geautomatiseerd of vervangen. Vispassages zijn aangelegd, zoals de nieuwe bosbeek bij Starkriet.
- De Beekerloop is op enkele plekken verbreed voor meer ruimte van extra water, duikers zijn vervangen voor een betere doorstroming en vispassages zijn bij stuwen aangelegd.
- In Someren-Noord zijn bij de Slievense Loop twee waterbassins aangelegd, voor het extra water bij piekbuien vanuit de wijk. Het rioolstelsel is gescheiden van het regenwater. En het bassin dat er al lag, is verbeterd. Daardoor is het extra water dat in de beek stroomt schoner.
Meer weten?
Met de oplevering van deze werkzaamheden zijn flinke stappen gezet naar een klimaatbestendig en natuurvriendelijk Aa-dal Zuid. Maar we zijn nog niet klaar: nieuwe plannen worden gesmeed voor de resterende opgaven. Kijk op www.aaenmaas.nl/aadalzuid voor de laatste ontwikkelingen of meer informatie over de uitgevoerde werkzaamheden.
Dit project wordt gefinancierd met steun van provincie Noord-Brabant en de Europese Unie