Clusterproject vismigratie
Voor schoon en veilig water werken we aan het verbeteren van de waterkwaliteit én biodiversiteit in beken en sloten. Voor een gezonde en evenwichtige visstand leggen we bij maar liefst 50 stuwen de komende jaren vispassages aan.
Stuwen zijn nodig in beken en sloten voor het beheer van het waterpeil. Maar ze versperren de weg voor vissen die zich er niet verder door kunnen verplaatsen. Vissen hebben juist veel ruimte nodig om voedsel te zoeken, of een paaiplek te vinden. Daarom leggen we bij stuwen vispassages aan; technische oplossingen waarmee vissen hun weg kunnen vervolgen.
Locatie
De 50 stuwen liggen verspreid in ons werkgebied. Op de kaart hieronder is weergegeven waar we op korte termijn aan de slag gaan.
Planning
We starten in 2024 voorbereidingen van vispassages bij 7 stuwen. Deze zijn weergegeven op de kaart. Tussentijds wordt de kaart bijgewerkt. In 2027 moeten alle 50 stuwen vispasseerbaar zijn vanwege de Kaderrichtlijn Water.
- Stuwen 253H, 253HBW, 253LCG, 253LEA, 253LFH, 253LFI - Snelleloop
- Stuw 287A - Voordeldonkse Broekloop
Wat gaan we doen?
We werken per locatie een ontwerp voor een vispassage uit. Op de meeste plekken gaat het om een:
- De Wit vispassage, of een
- Smart Vislift
Voorbeelden vind je in het fotoalbum onderaan de pagina. Een enkele keer kan het gaan om een ander soort vispassage, zoals drempels in de beek.
Welke soort vispassage het wordt, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoeveel ruimte er is rondom de stuw. Of de vispassage op die plek goed te onderhouden is. En of er nog andere knelpunten zijn. Per locatie zoeken we met direct betrokkenen, zoals aanliggende perceeleigenaren, afstemming over het voorstel.
Wat hebben we gedaan?
In de periode 2016-2020 hebben we een in eerste clusterproject 31 vismigratieknelpunten opgelost.
Plaatsing vislift Vorstenbosch
Bij de Leijgraaf in Vorstenbosch is in de zomer van 2019 een slimme vispassage geplaatst. In de oever van de Leijgraaf is een kunststof koker geplaatst. Binnenin die koker zit als het ware een wenteltrap, een wokkel die vissen in rondjes omhoog laat zwemmen.
Samenwerkingspartners
Dit project is in beide perioden is medegefinancierd door de provincie Noord-Brabant.
Het eerste clusterproject in de periode 2016-2020 is ook gefinancierd door:
Contact
Guido Atsma
- Functie
- Projectleider
- Telefoon
- 073-61 58 306
- gatsma@aaenmaas.nl