Digitale mer voor dijkverbetering Doeveren


Milieueffectrapport (MER) Dijkverbetering Doeveren

U bevindt zich nu in het digitale deel van de MER van dijkverbetering Doeveren. Hier gaan we in op de effecten van de dijkverbetering op het milieu, de leefomgeving, natuur en landschap. Wilt u de gehele MER lezen, dan kunt u die hier (link invoegen) of aan de rechterkant van deze pagina downloaden.

Zoals op de projectpagina te lezen is, wordt de dijk verbeterd door het plaatsen van een heavescherm. Daarnaast worden maatregelen getroffen om de dijk te beschermen tegen graverij van bevers en wordt op één plaats in het buitentalud extra klei aangebracht.

De effecten van deze maatregelen worden hier per aspect (natuur, landschap etc.) toegelicht en voorzien van een score: negatief (-), neutraal (0) of positief (+).

Naast de effecten van het ontwerp, wordt ook ingegaan op de effecten van alternatieven en varianten die niet zijn gekozen. Dit doen we alleen als er als gevolg van het gekozen ontwerp negatieve effecten zijn, en als deze effecten vervolgens afwijken van de effecten van niet gekozen alternatieven en varianten.

De verschillende onderdelen van de digitale mer

De afweging

Om te komen tot de beste oplossing voor de dijkverbetering is een afweging in twee fasen gemaakt.

Eerst is de principe oplossing gekozen. Daarover lees je hier (link stukje VKA invoegen) meer. Hierbij is op basis van kenmerken van de kansrijke alternatieven en de effecten die ze hebben, gekozen voor een voorkeursalternatief. Daarbij is gekozen voor de constructie. Een constructie is een scherm/damwand, die verticaal in de grond wordt gezet, en zo zorgt voor een stevige dijk.

Vervolgens is een ontwerp gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar hoe die constructie er precies uit komt te zien. Hierbij zijn een constructie van staal en een constructie van kunststof op basis van de kenmerken en effecten tegen elkaar afgewogen. Daarbij is gekozen voor een constructie uit staal, een stalen heavescherm dus.

De belangrijkste afwegingen bij deze keuzes waren het feit dat het stalen heavescherm een goede en bewezen techniek is om de dijk te verbeteren. Het scherm heeft nauwelijks effect op het ruimtegebruik, natuur en landschap. Bovendien is het goedkoper en wordt er bij de aanleg minder CO2 uitgestoten dan de aanleg van bijvoorbeeld een brede berm.

Bij de keus tussen een stalen of kunststof heavescherm was het ook belangrijk dat staal extra stevigheid biedt in de buurt van de in de dijk aanwezige waterleiding. Daarnaast worden met een stalen scherm geen bodemvreemde materialen in de grond gebracht, die kunnen oplossen in het grondwater (microplastics).
Wel is het zo dat een staal duurder is dan kunststof en dat er bij het productieproces van staal meer CO2 wordt uitgestoten. De uitvoering van het werk wordt gedeeltelijk emissieloos uitgevoerd, zodat daar minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van uitvoering op basis van fossiele brandstof.

Op basis van bovenstaande is gekozen om de dijk te verbeteren met een stalen heavescherm.

Contact

Joris van Herk

Functie
Adviseur Omgeving
Telefoon
06-83 16 79 10
E-mail
jvanherk@aaenmaas.nl

Nancy ten Have

Functie
Omgevingsmanager
Telefoon
06-11 85 06 92
E-mail
ntenhave-ceelen@aaenmaas.nl

Documenten

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief
Kies een nieuwsbrief
BeveiligingsvraagVerplicht veld
U dient cookies te accepteren om deze captcha te kunnen gebruiken.