Veelgestelde vragen over dijkverbetering Lith-Bokhoven
Dijken in Nederland moeten voldoen aan de nieuwe normen voor waterveiligheid, die sinds 2017 van kracht zijn. Deze normen houden rekening met de toegenomen bevolking en economische waarde die wordt beschermd en de invloed van klimaatverandering op piekafvoeren van de rivieren. De wettelijke norm voor dit dijktraject is een overstromingskans van 1/3000 per jaar.
We zitten nu in de verkenningsfase. Dat betekent dat we tot en met 2026 werken aan een ontwerp op hoofdlijnen, het zogenaamde voorkeursalternatief (VKA). Vanaf 2027 wordt dit ontwerp verder gedetailleerd in de planuitwerkingsfase. Dan worden ook belangrijke projectbesluiten genomen en vergunningen aangevraagd. Daarnaast wordt er een partij gezocht die het werk uit kan voeren. De verwachting is dat vanaf 2030 het werk dan uitgevoerd kan worden gedurende een periode van 4 jaar.
In de verkenningsfase (t/m 2026) maken we keuzes op hoofdlijnen: u weet dan welk type maatregel wordt getroffen om de dijk te verbeteren. In de jaren daarna worden de precieze afmetingen van de dijk duidelijk, hoe een oprit wordt ingepast, wat het betekent voor bestaande bomen, etc. Dan krijgt u dus een duidelijk beeld van wat dit specifiek voor de situatie voor uw voordeur betekent. Om eigenaren aan de dijk mee te nemen in wat het ontwerp wordt, organiseren we dijktafels, waarin we in kleinere setting doorpraten. Ook is er altijd ruimte voor een keukentafelgesprek.
De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft al langer de ambitie om de Henriëttewaard te ontwikkelen natuur- en recreatiegebied voor de Bosschenaren inclusief het weer zichtbaar maken van de linie 1629. De dijk loopt door dit gebied en een gezamenlijke aanpak biedt kansen voor synergie. Het projectteam, maakt, in samenspraak met gemeente, waterschap en provincie een integraal plan voor het gebied.
Niet als onderdeel van dit project. De dijk aan Gelderse zijde valt onder waterschap Rivierenland. Op dit moment loopt daar geen project om de dijk te verbeteren.
De gebiedsontwikkeling Alem is interessant omdat zij mogelijk enkele maatregelen treffen die de waterstand in de rivier verlagen (mogelijk enkele centimeters). Die kunnen voor ons van pas komen om de vergunning bij Rijkswaterstaat te verkrijgen als de dijkverbetering wat ruimte van de rivier afsnoept. Het is aan de gebiedsontwikkeling Alem om tot een besluit te komen of deze maatregelen wel/niet getroffen worden.
We organiseren diverse gelegenheden waarbij we in gesprek zijn met de omgeving:
- Informatiebijeenkomsten: 1 à 2 keer per jaar, voor alle geïnteresseerden. Vooral bedoeld om de omgeving bij te praten over de stand van zaken en vragen te beantwoorden.
- Werkplaatsen: 3 keer per jaar, voor een specifieke groep omwonenden zie zich hiervoor aangemeld heeft. Bedoeld om kenners van het gebied mee te laten denken en ontwerpen.
- Dijktafels: 1 à 2 keer per jaar, voor bewoners en ondernemers met eigendommen op of tegen de dijk aan. Bedoeld om direct belanghebbenden inhoudelijk te betrekken in het ontwerpproces.
- Keukentafelgesprekken: deze kunnen op ieder gewenst moment naar behoefte aangevraagd worden via de omgevingsmanager Sjors Hoek (06-20 09 23 64, shoek@aaenmaas.nl).
Dat kan. U kunt altijd een gesprek aanvragen met onze omgevingsmanager Sjors Hoek (06-20 09 23 64, ).
Om op de hoogte te blijven van het project, kunt u zich aanmelden voor de projectnieuwsbrief. Dit doet u aan de rechterkant van deze pagina.