Ecologische Verbindingszones omgeving Deurne


In de omgeving van Deurne legden we langs delen van de Astense Aa, Oude Aa en Soeloop ecologische verbindingszones (EVZ’s) en natuurvriendelijke oevers aan. Planten en dieren kunnen zich er veilig mee verplaatsen naar omliggende natuurgebieden. Die ruimte hebben ze nodig voor het vinden van voedsel, of een plek om te paren.

Locatie

In totaal ging het om circa 3,5 kilometer aan ecologische verbindingszones (EVZ) en natuurvriendelijke oevers en 7 vispassages.


Bekijk de kaart van het projectgebied (.pdf)

Wat hebben we gedaan?

De Astense Aa is een beekdal dat begint ten zuidoosten van Neerkant. Ten zuiden van Helmond mondt de Astense Aa uit in de Aa. We deelden in dit project het traject van de Astense Aa op in twee vanwege de locatie en het verschil in werkzaamheden.

Het traject bevindt zich grotendeels langs de grens tussen de gemeente Deurne en de gemeente Asten. De ingerichte delen liggen verspreid, en zijn grofweg gelegen tussen het begin van de Astense Aa bij het kanaal van Deurne bij Neerkant en de samenkomst met de Soeloop, net ten noorden van de A67. Op verschillende percelen zijn ecologische verbindingszones, al dan niet in combinatie met een natuurvriendelijke oever, gerealiseerd.

Bij de Astense Aa Benedenstrooms, ter hoogte van ‘De Berken’, legden we poelen aan en zijn struiken/bomen geplant voor herintroductie van de boomkikker en kamsalamander. Hiermee is invulling gegeven aan een ambitie van Brabants Landschap. Daarnaast dragen deze maatregelen bij aan de EVZ die hier al aanwezig is.

De Soeloop is de belangrijkste bovenloop van de Astense Aa en wordt vooral gevoed door water uit de Deurnsche Peel. De ecologische verbindingszone hier is een belangrijke schakel tussen de Deurnsche Peel en de natuur langs Astense Aa. Naast de ecologische verbindingszone hebben we de beek heringericht. Over hetzelfde traject namen we herstelmaatregelen in de Soeloop die bijdragen aan een betere ecologische toestand van de beek.

De Oude Aa is over enkele kilometers een grensbeek tussen de gemeenten Helmond en Deurne, maar ligt het grootste deel van zijn loop in de gemeente Deurne. De ingerichte percelen liggen versnipperd langs de Oude Aa. We legden op de locaties een ecologische verbindingszone aan, op sommige locaties in combinatie met een natuurvriendelijke oever. Daarnaast maakten we bij 6 stuwen een vispassage, zodat vissen de stuwen kunnen passeren.

Planning

De werkzaamheden zijn in mei 2024 afgerond.

Samenwerkingspartners en financiering

  • Gemeente Deurne
  • Gemeente Asten
  • Gemeente Helmond
  • Brabants Landschap
  • Adviesbureau Kragten
  • Provincie Noord-Brabant
  • Staatsbosbeheer


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Logo-Provincie-1530x852 (2)