Ecologische verbindingszones, natuurvriendelijke oevers en vismigratie Raam
Binnen het Gebiedsplan Raam werkt waterschap Aa en Maas aan diverse wateropgaven, waaronder de aanleg van ecologische verbindingszones (EVZ), natuurvriendelijke oevers (NVO) en het bevorderen van vismigratie. We werken hiermee aan het verbeteren van de waterkwaliteit én biodiversiteit in beken en sloten voor schoon en veilig water. En zorgen ervoor dat vissen zich makkelijker en op een natuurlijke manier kunnen verplaatsen.
Met deze opgave dragen we bij aan de doelstellingen volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Het project EVZ/ NVO en vismigratie Raam is een deelproject van Gebiedsplan Raam.
Nieuws
Locatie
EVZ en NVO
Binnen het Gebiedsplan Raam liggen verspreid over het plangebied diverse beken en sloten waar we ecologische verbindingszones (EVZ) en natuurvriendelijke oevers (NVO) aanleggen.
Vismigratie
In de Munsche Wetering zijn 3 vismigratieknelpunten die we gaan oplossen. In dit project pakken we die op en zorgen er daardoor voor dat vissen zich makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen door de beken en sloten. In veel waterlopen zitten namelijk stuwen en gemalen. Deze vormen een barrière voor vissen.
Wat gaan we doen?
EVZ en NVO
Op meerdere locaties maken we ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers. Dit doen we samen met de gemeente Land van Cuijk, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en de provincie Noord-Brabant.
- We gaan langs de Sint Anthonisloop en de Lage Raam een aantal maatregelen uitvoeren zodat het watersysteem natuurlijker wordt en tegelijkertijd de klimaatextremen beter aan kan. Een EVZ heeft als doel om verschillende gebieden met elkaar te verbinden, zodat dieren zich ook makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen en voortplanten. We passen bijvoorbeeld het beekprofiel aan, leggen poelen aan en zorgen voor meer diverse beplanting langs de beek.
- Bij de Laarakkerse Waterleiding en de Tochtsloot maken we natuurvriendelijke oevers. We werken hierdoor aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit. Dit vormt dan weer een goede leefomgeving voor dieren en planten en dat stimuleert de biodiversiteit.
Vismigratie
- We maken 3 stuwen 'vispasseerbaar'. We nemen maatregelen in de beken en sloten zodat vissen makkelijker naar hun paaigebieden kunnen zwemmen.
Wat hebben we gedaan?
- Na elke ontwerpstap van de EVZ-NVO trajecten hebben we bijeenkomsten gehouden met de lokale werkgroep. Lokale partijen zoals de Dassenwerkgroep, Brabants Landschap, Heemkunde en IVN zijn geïnformeerd over de inrichting en er zijn optimalisaties verkend.
- Begin april 2024 is een informatiebrief naar aanliggende grondeigenaren gestuurd, met het verzoek om, indien gewenst, het plan aan de keukentafel toe te lichten.
- Begin april 2024 zijn dorpsraden per mail geïnformeerd over de plannen, met het verzoek om, indien gewenst, het plan toe te lichten.
Planning
- Vanaf april 2025 gaan we op zoek naar een aannemer voor het uitvoeren van de plannen.
- De verwachting is dat de uitvoering na de zomer start en loopt tot en met het voorjaar van 2026.
Samenwerkingspartners
- Provincie Noord-Brabant
- Brabants Landschap
- Gemeente Land van Cuijk
- Staatbosbeheer
Dit project is uitgevoerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.
Projecten in de buurt
Gebiedsplan Raam
De Raamvallei heeft veel functies. Aa en Maas wil deze functies samenbrengen en het gebied beter toegankelijk maken. Samenwerking staat hierbij voorop.
Hooge Raam/Halsche Beek
We gaan de Hooge Raam en Halsche Beek herinrichten zodat de beken beter tegen de gevolgen van de klimaatverandering kunnen.
Lage Raam
Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke en robuuste beek maken.
Contact
Bart Engels
- Functie
- Projectleider
- Telefoon
- 06-51 58 87 83
- bengels@aaenmaas.nl
Sjoerd Oomen
- Functie
- Omgevingsmanager
- Telefoon
- 06-22 28 57 94
- soomen@aaenmaas.nl
Documenten
- Sint Anthonisloop: ontwerpen (pdf, 10 MB) en projectplan (pdf, 492 kB)
- Lage Raam: ontwerpen (pdf, 1.4 MB) en projectplan (pdf, 312 kB)
- Laarakkerse Waterleiding: ontwerpen (pdf, 13 MB) en projectplan (pdf, 494 kB)
- Tochtsloot: ontwerpen (pdf, 11 MB) en projectplan (pdf, 435 kB)