“Een volle agenda en veel gesprekken in de Raamvallei”
De uitvoering van de herinrichting van de Lage Raam en Hooge Raam komt dichtbij!
De plannen voor de herinrichting van de Lage Raam en Hooge Raam zijn inmiddels definitief en vastgesteld door ons Algemeen Bestuur. De start van de uitvoering is echter pas in 2025. Waarom duurt dat nog wel even? Waar zijn we dan nu mee bezig? We vroegen het aan de projectmanager van Gebiedsplan Raam Patrick Oomens.
De definitieve plannen zijn in juni vastgesteld door ons Algemeen Bestuur, dat is een mooie mijlpaal voor de projecten. Is het vervolgens een rustige zomer geweest?
“We zijn zeker trots op deze mijlpaal! Maar nee, de projectteams hebben deze zomer niet stilgezeten. Na vaststelling van de plannen hebben we nog een aantal reacties ontvangen in de vorm van een officieel beroep. Met hulp van onze juridisch adviseurs hebben we de inhoud van deze beroepen doorgenomen en hoe daarop te reageren.”
Dat klinkt alsof er toch een hobbel in de weg zit. Wat houden deze beroepen in?
‘’Over de inhoud van de beroepen kan ik uiteraard geen details vertellen. Maar als we er in algemene zin naar kijken dan gaan deze vooral over het maken van goede afspraken over het beheer en onderhoud van de beken, maar ook over de peilverhoging en de bijbehorende effecten in het gebied. We snappen dat grondeigenaren en inwoners hier mogelijk zorgen over hebben. Daarom steken we nog altijd veel tijd in gesprekken met de omgeving om vragen te beantwoorden, zorgen weg te nemen of te zoeken naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld door te kijken hoe we voorafgaand aan de uitvoering op een aantal plaatsen maatregelen kunnen nemen om lokaal negatief effect van het verhoogde waterpeil te beperken. De beroepen worden parallel hieraan ook afgehandeld door de rechtbank.”
Betekent dit dat mogelijk de start van de uitvoering later gaat plaatsvinden dan in 2025?
“Nee, dat ziet er niet naar uit. We weten nu al vrijwel zeker dat we in 2025 kunnen starten met de uitvoering. De definitieve plannen zoals ze nu op tafel liggen zijn heel zorgvuldig samengesteld met de omgeving. Er zijn hele mooie ideeën en ambities in verwerkt die we hebben opgehaald tijdens de velen schetssessies, keukentafelgesprekken en inloopbijeenkomsten. Zowel in het opstellen van het overkoepelende Gebiedsplan Raam, als in de concrete deelprojecten van de Lage Raam en Hooge Raam. Voor beide projectgebieden zijn plannen gemaakt die de kansen voor natuur, water, dier en mens volop benutten. We zullen gewoon goed moeten blijven samenwerken met de omgeving. Tijdens de uitvoering, het beheer, het onderhoud en de monitoring.”
Veel inwoners zijn positief over de plannen. Maar toch krijg je vast ook nog weleens een minder positieve reactie, hoe ga je daarmee om?
“Ik krijg inderdaad veel positieve reacties over de toekomstige nieuwe inrichting van het gebied, maar er wordt ook nog weleens gebeld met een kritische vraag. Bijvoorbeeld deze zomer nog naar aanleiding van de bekendmaking van de definitieve plannen. Ik kreeg vragen over de veronderstelde negatieve effecten van de peilverhoging. Ik heb de tijd genomen om goed uit te leggen hoe het plan in elkaar steekt en welke effecten we daarvan verwachten. Een waterpeil in een beek verhogen klinkt spannend, maar het heeft uitleg nodig qua voorspelde effecten. Dit hebben wij de afgelopen jaren uitvoerig onderzocht, samen met de omgeving. De peilverhoging gaan wij op een zorgvuldige manier stapsgewijs uitvoeren met daaropvolgend actieve monitoring van de effecten. Dan blijken de zorgen aan de andere kant van de telefoon toch minder ernstig en hoor ik zelfs positieve reacties. Zo’n gesprek begint dan kritisch, vanuit een negatieve beleving of overtuiging. Maar met enige uitleg blijkt het dan toch positiever uit te pakken. Daarom neem ik graag de tijd voor dit soort telefoontjes en gaan we vanuit het projectteam met iedere vraag zorgvuldig om. Puur om te laten zien dat dit plan zo veel kwaliteiten heeft. Uiteindelijk is de herinrichting goed voor niet alleen het watersysteem, maar ook voor landbouw, natuur en de regio.”
Kan je ons eens meenemen in je verdere agenda van deze dagen? Wat voor een soort gesprekken of overleggen heb je bijvoorbeeld?
“Naast de gesprekken die ik heb met grondeigenaren of inwoners in het projectgebied, hebben we met het projectteam ook veel afstemming met onze andere gebiedspartners zoals de gemeente Land van Cuijk of terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten over de uitvoering van de plannen, waarin we met deze partijen veel samen optrekken. Ook spreken we de gemeente Land van Cuijk regelmatig in het kader van het samenwerkingsverband De Verborgen Raamvallei, waar het Gebiedsplan Raam onderdeel van is. Daarnaast heb ik ook veel gesprekken over contracten en budgetten zodat we de juiste middelen beschikbaar hebben om de plannen uit te kunnen voeren. Ik praat dan bijvoorbeeld intern met onze financieel adviseur of subsidie adviseur, maar ook met onze technische collega’s en contractmanagers. Met de provincie Noord-Brabant spreken we regelmatig over financiering en subsidies. We hebben uiteraard ook een interne opdrachtgever, collega’s van het district en een bestuurder die we betrekken. Zij willen graag op de hoogte gehouden worden van de plannen, voortgang van de beroepen en overeenkomsten die wij sluiten met de gebiedspartners.”
Dat klinkt als een volle agenda, dat doe je vast niet allemaal alleen?
“Nee, dit doe ik allemaal in samenwerking met de leden van het projectteam. Iedereen heeft hierin zijn eigen specialiteit en kwaliteit. Ik sluit wel bij veel overleggen aan, maar draag dit soms ook over aan mijn collega’s vanuit het omgevingsteam of vanuit de techniek. Het is maar net waar de focus op ligt qua gespreksonderwerp. Mijn collega’s werken bijvoorbeeld nu ook veel samen met adviesbureaus om alle conditionerende onderzoeken uit te voeren zoals archeologie, flora & fauna, etc. Daarnaast hebben ze vooroverleggen met vergunningverleners en gaan ze ook veel het gebied in om in gesprek te gaan met inwoners en grondeigenaren. Ook werken ze de toekomstige recreatieve punten in het gebied verder uit samen met de gemeente Land van Cuijk, zoals waar informatieborden komen en hoe het uitkijkpunt langs de Lage Raam er straks uit gaat zien.”
En hoe nu verder? Hoe ziet de planning er richting de uitvoering volgend jaar uit?
“We zijn nu druk bezig met de voorbereiding van de uitvoering en selectie van de aannemer die het werk gaat uitvoeren. Dit bestaat onder andere uit een aanbesteding en het aanvragen van de juiste vergunningen. Er is daarvoor al een voorselectie gemaakt van 5 mogelijke aannemers en dit najaar verwachten we de concrete uitvraag te kunnen publiceren om de aannemer te gaan selecteren. Op basis van het projectplan zal de aannemer vervolgens komend jaar een detailontwerp maken waarna hij aan de slag kan in 2025. De uitvoering van beide projecten zal gelijktijdig worden gedaan door dezelfde aannemer.”
Naast de herinrichting van de Lage Raam en Hooge Raam zijn er natuurlijk nog veel meer ontwikkelingen rond de realisatie van het Gebiedsplan Raam. Kan je daar nog iets over vertellen?
“Zeker, er gebeurt veel in de Raamvallei. De aanleg van een aantal ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers komt er bijvoorbeeld in 2025 ook aan. Dat wordt prachtig! We hebben hierin dit jaar flink moeten schakelen in onze werkwijze door de invoering van de Omgevingswet. Daardoor werken we niet meer met het vertrouwde Projectplan Waterwet, maar is een Vergunning Eigen Dienst nodig. Dat is wel een kluif voor onze collega's. Het kost veel tijd om daar in te duiken en uit te zoeken hoe die lijntjes nu lopen om zo de juiste paden te bewandelen en vergunningen te krijgen. Daarnaast blijft de Raamvallei zich verder ontwikkelen, ook als alle ambities uit het Gebiedsplan Raam gerealiseerd zijn. Het platform van de Verborgen Raamvallei blijft zeker nog bestaan. Vanuit dit samenwerkingsverband met gebiedspartners kunnen ideeën en kansen voor de regio aangedragen blijven worden. Ik hoop en verwacht dat dit zeker nog voor meer mooie resultaten gaat zorgen!”
Als laatste nog even een persoonlijke blik op toekomst van de Raamvallei. Wat is jouw rol daarin?
“We gaan nu op naar de aanbesteding waarbij een aannemer geselecteerd wordt. In de detaillering van het ontwerp moeten we blijven zorgen dat de gemaakte afspraken ook goed verwerkt worden. Ik ben al vanaf de totstandkoming van het Gebiedsplan Raam betrokken bij de gesprekken in het gebied. Ik heb veel kennis vanuit dit intensieve proces dat we met de omgeving hebben doorlopen en die blijf ik inbrengen. Het is belangrijk om je te blijven realiseren waarom we dit doen en hoe we dit samen met de omgeving voor ogen hadden. Ik geef daarom richting aan dat wat we hebben bedacht qua kansen en ideeën, ook zo wordt uitgevoerd. We hebben zo al hele mooie projecten gerealiseerd zoals de herinrichting van de Graafsche Raam, verspreid in het gebied meerdere kleinschalige maatregelen genomen voor de optimalisatie van het watersysteem, maar ook de herinrichting van het Peelkanaal en de werkzaamheden op het perceel bij de Beerseweg als voorbeeld voor de rest van de Lage Raam. We zijn uiteraard nooit blind voor nieuwe kansen, maar focussen nu wel meer op uitvoering van de projecten. Dit zorgt voor veel veranderingen in het gebied, waar ik samen met mijn collega’s en gebiedspartners veel energie op zal blijven zetten. Tot aan 2027 wanneer de herinrichting van de Lage Raam en Hooge Raam klaar is en ook daarna in het beheer, het onderhoud en de monitoring. Dus ik blijf die volle agenda nog wel even houden en dat vind ik helemaal niet erg!”