Toekomstbestendig slootonderhoud
Wij introduceren toekomstbestendig slootonderhoud: nog veiliger en duurzamer werken aan het water bij jou in de buurt. En jij als grondeigenaar met een sloot of beek op je terrein speelt hierin een belangrijke rol.
Het belang van slootonderhoud
Slootonderhoud houdt de waterstand en de waterkwaliteit op peil. Regelmatig baggeren en maaien voorkomt dat beken en sloten dichtslibben en zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft. Slootonderhoud voorkomt niet alleen droogte en wateroverlast, maar ook vissterfte en stankoverlast.
Om grote sloten en beken in de regio Oost-Brabant veiliger en schoner te maken introduceert waterschap Aa en Maas toekomstbestendig slootonderhoud.
Waarom toekomstbestendig slootonderhoud?
De belangrijkste veranderingen op een rij
Veiligheid vergroten
Om ongelukken tijdens het slootonderhoud te voorkomen, houden onze aannemers meer afstand van de waterkant. We rijden op een onderhoudsstrook van 5 meter en vragen je om obstakels uit de weg te halen.
Deze onderhoudsstrook geeft de aannemer de ruimte om met zijn machine langs de waterlopen te rijden zonder zichzelf en anderen in gevaar te brengen. Als er te weinig ruimte is om te maaien, kunnen machines in het water vallen, waardoor de bestuurder gevaar loopt. Ook kan het zijn dat er daardoor onnodig veel over openbare wegen of fietspaden gereden moet worden, waardoor bestuurders van auto’s en vooral ook fietsers of wandelaars gevaar lopen. Nog een reden waarom wij een onderhoudsstrook van 5 meter hanteren, is in het belang van de grondeigenaar. Als de machine terug moet rijden over het land omdat ze niet verder kunnen, dan is de kans groot dat de aannemer meer schade rijdt. In deze video het verhaal uit de dagelijkse praktijk:
Duurzamer onderhoud
Grondeigenaren dienen zelf het maaisel op te ruimen of te verwerken. Een van de factoren waarmee we voorkomen dat maaisel weer in het milieu belandt. Hierdoor sluiten we de kringloop en neemt de biodiversiteit toe. Verder onderzoeken we samen met jou welke duurzame bestemmingen we het maaisel kunnen geven.
Waterkwaliteit verbeteren
Voor een betere balans in het ecosysteem leggen we het maaisel nu minimaal op 1 meter uit de kant. Zo voorkomen we dat het opnieuw in de sloot terechtkomt. En kun je er beter bij om het maaisel op te ruimen. Hierdoor verbeteren de doorstroming en de waterkwaliteit aanzienlijk. De sloot blijft een schone leefomgeving voor vissen, kikkers en ander natuurschoon. Een plek waar kinderen veilig kunnen spelen aan de waterkant.
Eerlijke verdeling
Slootonderhoud, daar profiteert iedereen evenveel van. Dan is het wel zo eerlijk als iedereen ook evenveel merkt van het onderhoud. Daarom rijden we voortaan meestal aan de ene kant en leggen we het maaisel aan de overkant. De volgende keer doen we dat precies andersom. Zie jij de verdeling liever anders? Als we in jouw regio aan de slag gaan met toekomstbestendig slootonderhoud, dan ontvang je van ons meer informatie over de keuzes die jij hierin hebt.
Uiteraard beperken we de overlast
We blijven met je meedenken om eventuele overlast door slootonderhoud te beperken, dat verandert niet. Om je te helpen het maaisel af te voeren, kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat we het maaisel op de hoek van je perceel neerleggen. Op lange stukken kunnen we de balenpers inzetten. Of je kunt met een kar meerijden met de maaier om al het maaisel te verzamelen.
Sloten breder dan 6 meter
Uitzondering op verandering 4 zijn de watergangen van meer dan 6 meter breed. Deze sloten worden aan beide kanten gemaaid en het maaisel wordt aan beide kanten gelegd. Je kunt wel kiezen op welke manier je het maaisel wilt ontvangen.
Voorbeelden uit de praktijk
Grondeigenaar Jo Verkuijlen van Verkuijlen Groente en Fruit:
‘We zijn er altijd uitgekomen met het waterschap, altijd’.
Op de grond van Jo Verkuijlen stond een windscherm, helemaal langs de Aa. Daar konden wij met de kraan niet langsrijden om het slootonderhoud te realiseren. Regelmatig belandde er tijdens het onderhoud een machine in de Aa. Toen zijn we aan de keukentafel gaan zitten en hebben we samen de afspraak gemaakt dat als wij gaan maaien, wij een seintje geven en Jo Verkuijlen zijn windscherm eraf haalt.
Jo Verkuijlen: ‘Wij vinden de oplossing een win-win situatie. Samen tot een oplossing komen is beter dan handhaving. Aan tafel met elkaar.’
Varkenshouder Wim Pluk:
‘Allebei oplossingsgericht denken, dan kom je er wel uit’.
‘Het was even zoeken naar een goede oplossing voor beide partijen. Mijn nieuwe kadaverkoeling stond namelijk precies op de onderhoudsstrook van 5 meter. Maar toen we eenmaal met elkaar om tafel gingen, waren we er zo uit. Aa en Maas verlegde de sloot, ik betaalde de kosten. Zo kon mijn koeling blijven staan. Positief dat Aa en Maas nu bijeenkomsten met grondeigenaren organiseert. Ik adviseer iedereen om het gesprek aan te gaan, dat werkt.’
Lees hier het verhaal van Wim Pluk
Perceelwijzer app
De Perceelwijzer app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.
Meer informatie over de perceelwijzer app (opent in nieuw venster)
Brief ontvangen met een verwijzing naar een online vragenlijst? Vul hem hier in:
Meest gestelde vragen
Nee, pootrecht gaat niet boven de Waterschapsverordening. Maar deze hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Dit wordt per situatie besproken met de gemeente.
De regels over een afrastering vind je in de Waterschapsverordening. Het uitgangspunt is dat de afrastering het onderhoud niet mag hinderen. Als de beschermingszone over de volle breedte (5 meter) beschikbaar is voor onderhoud, is een afrastering van maximaal 1,20 m in de eerste meter vanaf de insteek toegestaan, mits deze het onderhoud niet belemmert. Een afrastering haaks op de beschermingszone moet zijn voorzien van een poort/doorgang.
Grondbewerking mag de stabiliteit van de oevers niet aantasten. Om precies te zijn: tot één meter uit de insteek mag géén diepe (meer dan 15 cm diep) grondbewerking plaatsvinden (zie ook paragraaf 2.1.16 van de Waterschapsverordening).
Als eigenaar van grond, grenzend aan een A-waterloop, ben je verplicht het maaisel te ontvangen. De ‘ontvangstplicht’ staat beschreven in artikel 10.3 van de Omgevingswet. Je wordt geacht het maaisel te verwijderen.
Een enkele steen of stukje plastic in het maaisel zien wij niet als vervuiling. De ontvangstplicht geldt echter niet voor puin en zwerfvuil. Als je puin of zwerfvuil aantreft, neem dan contact op met je regionale contactpersoon.
Wanneer de aannemer schade veroorzaakt neemt hij contact op met jou, de grondeigenaar. Doet hij dit niet, neem dan zelf contact op met je regionale contactpersoon.
Gewasschade wordt in dit geval niet vergoed.
Maaisel telt niet mee in de mestboekhouding als het wordt toegepast binnen de voorwaarden van de Vrijstellingsregeling Plantenresten.
Hierover kun je afspraken maken met de aannemer. Eventuele kosten die de aannemer hiervoor rekent zijn dan voor je eigen rekening.
Hierin staan een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden zoals: het werkpad mag niet worden bemest of bespoten en bestaat uit grasland. Wil je meer weten, neem dan contact op met je regionale contactpersoon.
Ja, dat past binnen de kleine kringloop, mits voldaan wordt aan de volgende regel: er mag tot 500m3 verwerkt worden en dit mag maximaal in een straal van 5 km worden verplaatst.
Dit is meestal wel mogelijk. Je moet daarvoor wel een ‘overeenkomst voor medegebruik’ met het waterschap afsluiten.
Houtsingels van voor 2010 vallen onder de zogenaamde ‘overgangsbepaling obstakels’. Dat wil zeggen dat deze houtsingels kunnen blijven staan als zij het onderhoud niet hinderen. Houtsingels die het onderhoud wel hinderen kunnen worden verwijderd via een maatwerkvoorschrift.
Nee, het onderhoud van een sloot(kant) van zogenaamde A-waterlopen, ligt bij het waterschap.
Alleen als je een ‘overeenkomst voor medegebruik van het werkpad’ afsluit met het waterschap mag je het werkpad maaien. Voor meer informatie over deze overeenkomst kun je contact opnemen met je regionale contactpersoon.
Nee, de eigenaar/gebruiker moet werkzaamheden, en het bijbehorende onderhoudsmateriaal, van de aannemer toestaan. Dit is zo geregeld in de Waterwet.
De aannemer die verantwoordelijk is voor het maaien, informeert je wanneer hij gaat maaien. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op met je regionale contactpersoon.
Vragen? We helpen je graag!
- Telefoon
- 088 17 88 000
- info@aaenmaas.nl
Agrarische nieuwsbrief
Via deze nieuwsbrief informeren we je over actuele en seizoensgebonden wateronderwerpen.