Q&A hoogwater Maas
Door de maatregelen die tijdig genomen zijn, heeft de enorme hoeveelheid Maaswater in het werkgebied van Aa en Maas nergens voor grote problemen gezorgd. De dijkversterkingen na 1995 hebben in ons werkgebied goed gewerkt.
We zijn nog heel druk met het opruimen van de sporen die de Maasgolf heeft achtergelaten in ons werkgebied. Komende periode wordt gewerkt aan herstel- en reparatiewerkzaamheden.
De Maasgolf heeft drijfvuil achtergelaten op de dijk. Op dit moment wordt gekeken hoeveel dat is en maakt het waterschap afspraken met partijen om dit te verwijderen. Het waterschap adviseert inwoners voor hun eigen veiligheid om niet zelf rommel te gaan ruimen. De dijk is vaak erg stijl en nog herstellend van het hoge water. Het opruimen doet het waterschap samen met de aannemer op de plekken waar het kan.
Waterschap Aa en Maas adviseert om nog even niet te recreëren op de Aa, het Drongelens kanaal en de Dieze. Onder andere door het openen van de spuisluis Crevecoeur kan er een verraderlijke stroming ontstaan.
Daar gaat Rijkswaterstaat over. Actuele informatie over stremmingen voor op de Maas zijn te vinden op de website van Rijkswaterstaat.
De situatie in Brabant en Limburg zijn niet te vergelijken. De dagenlange hoosbuien die Limburg heeft gehad, zijn in Brabant uitgebleven. Bovendien hebben we dijken bij de Maas die het water tegenhouden. Dat is in Limburg lang niet overal het geval.
Wil jij je aanmelden als vrijwilliger? We zoeken nog dijkwachten. Het waterschap zet dijkwachten in om de dijken goed in de gaten te houden. Deze dijkwachten zijn opgeleid om eventuele problemen te herkennen. Ze kijken of er geen beschadigingen zijn aan de dijk, maar houden ook in de gaten of er zich situaties voordoen die een beschadiging kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan piping, waarbij water met zand onder de dijk doorspoelt en er een wel kan ontstaan. Ook de vele troep die nu met het Maaswater meestroomt kan schade veroorzaken.
Stuur een mailtje naar dijkwacht@aaenmaas.nl met jouw gegevens, dan nemen we contact met je op.
We zijn bezig met het sluiten van alle openingen van de dijk waardoor wij water afvoeren naar de Maas. Door de sluiting kan het Maaswater niet ons werkgebied in komen.
De sluitingen worden zo laat mogelijk uitgevoerd, zodat overtollig water van de huidige regenval in ons werkgebied nog naar de Maas kan worden afgevoerd.
We monitoren het hoogwater continu. Er is constant nauw overleg met Rijkswaterstaat (over het waterpeil en afvoer naar de Maas) en andere waterschappen, omdat de waterwegen met elkaar in verbinding staan. Zo kunnen we inspelen op elkaars situaties en elkaar helpen als dat nodig blijkt.
We zetten allerlei maatregelen in om zoveel mogelijk wateroverlast te voorkomen.
Alle maatregelen die we nemen, kun je nalezen in ons liveblog op de website.
Op basis van meetgegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat het hoogwater niet boven de dijk zal uitkomen. In Brabant zijn de dijken ontworpen voor een nog grotere afvoer van water dan nu het geval is. Uitgaande van de huidige gegevens levert het water geen grote problemen op in het werkgebied.
Het waterschap zet dijkwachten in om de dijken goed in de gaten te houden. Deze dijkwachten zijn opgeleid om eventuele problemen te herkennen. Ze kijken of er geen beschadigingen zijn aan de dijk, maar houden ook in de gaten of er zich situaties voordoen die een beschadiging kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan piping, waarbij water met zand onder de dijk doorspoelt en er een wel kan ontstaan. Ook de vele troep die nu met het Maaswater meestroomt kan schade veroorzaken.
Wil je ook een dijkwacht worden? Stuur een mailtje naar dijkwacht@aaenmaas.nl met jouw gegevens, dan nemen we contact met je op.
De dijken zijn sterk genoeg om deze situatie aan te kunnen. We verwachten veel Maaswater, maar niet het maximum. De dijken worden wel extra goed geïnspecteerd. Dat is nodig omdat er veel troep met het water meekomt dat voor schade kan zorgen.
Kijk voor de actuele waterstanden op: https://waterinfo.rws.nl/#!/nav/publiek/.
De Maas is in beheer bij Rijkswaterstaat (www.rijkswaterstaat.nl). Wij vragen inwoners daarom om contact met Rijkswaterstaat op te nemen als je vragen hebt over de waterstanden van de Maas en of dat bijvoorbeeld gevolgen heeft voor het overstromen van de uiterwaarden langs de Maas. Het infocentrum hoogwater is bereikbaar via 088 - 79 74 323 en 088 - 79 74 321.
Bel vooral geen 112 als er water in je kelder/huis staat. Heb je hulp nodig, bel dan het regionale nummer van de brandweer (0900-0904).
De Veiligheidsregio’s in Limburg hebben een website met veel tips over wateroverlast: wachtnietopwater.nl. Daar vind je ook veel tips om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.
Dat kun je nagaan bij de gemeente waarin je woont.
Kijk op www.uiterwaarde.nl welke ponten uit de vaart zijn genomen.
Ga tijdens de hoogwaterperiode niet varen/zwemmen op de Maas. De hoge afvoer van het water brengt een zeer sterke en levensgevaarlijke stroming met zich mee. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken, in het water meedrijft (voor boten: waardoor de schroef kan vastlopen). Voor meer informatie: kijk op www.rijkswaterstaat.nl.
Rijkwaterstaat of de veiligheidsregio’s lichten inwoners, boeren en recreanten langs en op het water tijdig in.
Er is een bekend risico van het telen van gewassen in de uiterwaarden. Boeren weten dat er een risico is op onderlopen. Op de site van Rijkswaterstaat kan gekeken worden hoe hoog het water komt te staan.
Op diverse plekken waar het al nat is, zijn stuwen omlaag gezet zodat het water weg kan stromen. Zodra het kan, gaan deze weer omhoog.
Onze sloten en beken worden gemaaid volgens planning. Deze werkzaamheden gaan gewoon door.