Maak je tuin waterwijs

Regenton

Een regenton vang het water van de afgekoppelde regenpijp op. Tijdens een bui vult je regenton zich automatisch met water dat anders het riool in stroomt. Dat water gebruik je vervolgens als het droog is, bijvoorbeeld om je planten water te geven of je tuin te sproeien.

De grootte van je regenton stem je af op je waterbehoefte. Heb je een groot gazon en wil je al je planten sproeien met regenwater? Kies dan voor een regenton met een grote inhoud. Er zijn regentonnen waar maar liefst 800 liter water in kan. Woon je klein? Dan heb je meestal genoeg aan zo’n 100 tot 200 liter.

Natuurlijk kennen we allemaal de traditionele groene regenton. Maar wist je dat er ook andere opties zijn? Denk bijvoorbeeld aan een regenton die je gebruikt als bloembak. Of kies voor een design regenton van hout of in een bijzondere vorm. Zo maak je er zelf een feest van.

Kijk of je subsidie kunt aanvragen

Infiltratiekratten

Een infiltratiekrat is een ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Tijdens een harde regenbui komt er soms meer water uit de hemel dan de grond en riolering aankunnen. Met een infiltratiekrat vang je dit water op. Het is een holle ruimte onder de grond die volloopt als het regent. Aan de oppervlakte zie je er niets van. Maar daaronder zit een groot reservoir dat water opvangt en vervolgens geleidelijk weer doorlaat naar de bodem. Zo ontlasten infiltratiekratten de riolering tijdens hoosbuien. En houden ze de grond nat tijdens periodes van droogte.

Infiltratiekratten zijn onderhoudsarm. Rondom de krat plaats je een anti-worteldoek. Dit houdt vuil tegen en voorkomt dichtslibben van de krat. Hierdoor heb je na de installatie jarenlang geen omkijken naar je infiltratiekrat.

Kijk of je subsidie kunt aanvragen

Meer groen in je tuin

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen zorgt bovendien voor meer koelte tijdens hete zomers en helpt bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En niet onbelangrijk; groen zorgt voor rust, maakt gelukkig en heeft een positief effect op je gezondheid.

Wil jij ook wijzer met water leven?

Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis kun je al veel bereiken. Inspiratie nodig? Wij helpen je op weg!

Lees meer tips op deze pagina