Mooiste plekje van collega Gerard de Boer, dijkbeheerder
Drongelens Kanaal
Als dijkbeheerder bij het waterschap ga ik over zogeheten regionale keringen. Denk aan de dijken van de Dieze, de Aa, de Howabo-kade. En dus het Drongelens Kanaal, stiekem mijn favoriet. Het is meer dan honderd jaar geleden gegraven als een bypass, om de stad Den Bosch te ontlasten als er heel veel water vanuit de Aa en Dommel naar de Maas stroomt. Die functie heeft het nog steeds.
Historie en natuur
Je hebt hier historie, en tegelijkertijd is er hartstikke veel natuur. Verschillende soorten bomen, bijzondere planten en dieren. Omdat er zoveel zaken samenkomen, noem ik het wel eens - met een knipoog – ‘de heilige grond van het waterschap’. En bovendien, het is er vaak heerlijk rustig.
Waarom is dit mijn mooiste plekje?
Kijk naar al het groen op de dijk. Dat zie je bijna nergens en is in de loop der jaren zo ontstaan. Het vraagt wel meer van ons als waterschap en mij als dijkbeheerder dan een ‘standaarddijk’ met alleen een grasmat. Denk aan het tijdig snoeien van bomen en het maaien, dat we veelal in fases doen. Maar dat is het zeker waard.
Het water in het kanaal kan in Den Bosch wel tot 4,95 meter hoog komen. In 1995 was dat ook het geval. Onder de zogeheten ‘hoogwaterlijn’ mogen geen bomen staan, omdat dat de dijk in gevaar kan brengen. We verwijderen die bomen in fases, en plaatsen er nieuwe voor terug op andere plekken.
Hergebruiken van hout
Wat ik leuk vind: het hout dat het bijhouden van al die bomen oplevert, wordt hergebruikt. Voor het maken van speeltoestellen en voor bankjes in de Bossche binnenstad, bijvoorbeeld. Of hier op de parkeerplaats vlakbij Fort Isabella in Vught. Daar gebruiken we stammen als markering voor parkeervakken.
Fietsen of wandelen
Die parkeerplaats is ook een ideaal startpunt om het kanaal te verkennen. Het is 20 kilometer lang en mondt bij de Bovenlandsesluis uit in de Bergsche Maas. Het hele stuk tussen Den Bosch en de sluis is de moeite waard, zeker op de fiets. Let ook op het historische inlaatpunt bij de Bossche Sloot (foto). Dat is nog altijd in gebruik, al kijken we wel naar automatisering.
Te voet is er ook van alles te zien. Tip: loop vanaf Fort Isabella langs het kanaal in de richting van Helvoirt voor een fijne wandeling. Dan heb je meteen het mooiste stukje te pakken.