Mooiste plekje van collega Wiet van Bragt, beleidsadviseur natuur en recreatie
De Vughtse Gement
In de jaren voor Aa en Maas werkte ik als docent natuur- en milieuonderzoek voor Helicon Opleidingen (mbo). Het schoolgebouw staat aan de rand van Den Bosch, op loopafstand van de Vughtse Gement, de Moerputten en het Vlijmens Ven. Elke ochtend reed ik vanuit Tilburg binnendoor naar Den Bosch, en genoot ik van het weidse landschap: de ochtendzon boven het water, de vogels. Op mistige ochtenden was het alsof ik in een sprookjesfilm was beland.
Waarom is dit mijn mooiste plekje?
Bij de opleiding Onderzoeker natuur en milieu worden landschap, bodem, watersysteem, cultuurhistorie, natuurontwikkeling, flora en fauna, ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving en alles daaromheen behandeld. De omgeving van de Vughtse Gement was een dankbaar studieobject. Ik heb zoveel herinneringen aan het gebied: van waterveiligheidsproject HoWaBo tot natuurontwikkeling als compensatiemaatregel voor de aangelegde Randweg. Waterbeestjes vangen in het Drongelens Kanaal, watervogels spotten, genieten van ratelaar en rietorchis. Speuren naar pimpernelblauwtjes en in de zomeravond een vleermuiswandeling.
Walhalla voor vogels
In mijn huidige werk bij Aa en Maas heb ik de Vughtse Gement opnieuw leren kennen. Omdat ik me voor het waterschap bezighoud met invasieve exoten, is het nu vooral de grote waternavel en de watercrassula die er mijn aandacht trekken. Ondanks deze woekerende, ongewenste plantensoorten, blijft het gebied bijzonder aantrekkelijk. Het is een walhalla voor vogels en daardoor voor vogelaars. Er staat altijd wel iemand met een verrekijker langs de weg om de waterplassen af te speuren. Ik vind het bijzonder dat mijn werk nu ook echt betekenis heeft voor de ontwikkeling van dit mooie gebied aan de rand van de stad Den Bosch.
Ochtend- en avondzon
Om zelf te genieten van het moois raad ik een bezoekje in de ochtend- of avondzon aan. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Deutersestraat, ter hoogte van de Honderdmorgensedijk. Een leuk rondje loop je door eerst via de dijk richting Moerputtenbrug te lopen. Zoek daarna je weg terug via het vlonderpad door een kletsnat wilgenbos.