Maatregelen voor in je tuin


In de tuin kun je allerlei maatregelen nemen om wateroverlast en hittestress te voorkomen, om water op te vangen en om mee te helpen het water schoon te houden. Zo kan je een regenpijp afkoppelen of een regenton plaatsen, waardoor schoon regenwater niet naar het riool en vervolgens de waterzuivering hoeft.

Afkoppelen

Regenwater hoort thuis in de bodem en niet in het riool. Koppel je regenpijp af. Dat is beter voor de natuur, je tuin, het milieu en voor de riolering. Regenwater zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Zo stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken. Door teveel regenwater in het rioolstelsel kan het vuile rioolwater overstromen in oppervlaktewater.

Het afkoppelen van de regenpijp is niet moeilijk. Het doorzagen van de regenpijp boven het afvoerputje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het schone regenwater niet verdwijnt in het riool.

https://youtu.be/oH3mPErvKCc of ander filmpje (Marieke?)

Regenton

Een regenton vang het water van de afgekoppelde regenpijp op. Tijdens een bui vult je regenton zich automatisch met water dat anders het riool in stroomt. Dat water gebruik je vervolgens als het droog is, bijvoorbeeld om je planten water te geven of je tuin te sproeien.

De grootte van je regenton stem je af op je waterbehoefte. Heb je een groot gazon en wil je al je planten sproeien met regenwater? Kies dan voor een regenton met een grote inhoud. Er zijn regentonnen waar maar liefst 800 liter water in kan. Woon je klein? Dan heb je meestal genoeg aan zo’n 100 tot 200 liter.

Natuurlijk kennen we allemaal de traditionele groene regenton. Maar wist je dat er ook andere opties zijn? Denk bijvoorbeeld aan een regenton die je gebruikt als bloembak. Of kies voor een design regenton van hout of in een bijzondere vorm. Zo maak je er zelf een feest van.

Lees meer in ons inspiratieboek (link toevoegen)

Kijk of je subsidie kunt aanvragen

Wadi

Een wadi is een natuurlijke opvangplek voor regenwater. Meestal is dit een verlaagd gedeelte In de tuin. Bij mooi weer staat de wadi droog. Regent het hard? Dan stroomt het overtollige regenwater richting de kuil. Vanuit daar zakt het langzaam weg in de bodem.

Vaak is de wadi een laag gelegen grasveld. Maar je kunt hem ook opfleuren met planten die goed tegen water én droogte kunnen. Voorbeelden zijn de grauwe treurwilg of de Canadese kornoelje. Beide zijn struiken die makkelijk overleven in wisselende omstandigheden.

Hoe werkt een wadi dan? Dat is heel simpel. Omdat de wadi lager ligt, stroomt het regenwater er automatisch naartoe. Je kunt het water ook leiden via een open gootje of een buis. Vervolgens neemt de bodem de verzamelde regen langzaam op, tot de wadi weer opnieuw volstroomt.

Infiltratiekratten

Een infiltratiekrat is een ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Tijdens een harde regenbui komt er soms meer water uit de hemel dan de grond en riolering aankunnen. Met een infiltratiekrat vang je dit water op.

Een infiltratiekrat is een holle ruimte onder de grond die volloopt als het regent. Aan de oppervlakte zie je er niets van. Maar daaronder zit een groot reservoir dat water opvangt en vervolgens geleidelijk weer doorlaat naar de bodem. Zo ontlasten infiltratiekratten de riolering tijdens hoosbuien. En houden ze de grond nat tijdens periodes van droogte.

Infiltratiekratten zijn onderhoudsarm. Rondom de krat plaats je een anti-worteldoek. Dit houdt vuil tegen en voorkomt dichtslibben van de krat. Hierdoor heb je na de installatie jarenlang geen omkijken naar je infiltratiekrat.

Lees meer in ons inspiratieboek (link toevoegen)

Kijk of je subsidie kunt aanvragen

Groen dak

(nieuwe URL aaenmaas.nl/bewustmetwater/maatregelenvoorinjetuin/groendak)

Content: Dit kun je zelf doen - Groene daken - Waterschap Aa en Maas

Minder sproeien (of gewoon niet)

Content volgt

Meer groen in je tuin

(vervangt de pagina Dit kun je zelf doen: groene tuinen en wijken - Waterschap Aa en Maas)

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen zorgt bovendien voor meer koelte tijdens hete zomers en helpt bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En niet onbelangrijk; groen zorgt voor rust, maakt gelukkig en heeft een positief effect op je gezondheid.

Handige links voor inspiratie en tips