Naar een duurzaam Aa en Maas
Het klimaat verandert. De aarde warmt op en de zeespiegel stijgt. Langdurige droogte en hevige piekbuien wisselen elkaar af. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we leven, werken en wonen. Als waterschap staan we middenin de samenleving: elke dag leveren we maatschappelijke waarde door te zorgen voor schoon, veilig en voldoende water. Hierbij hebben we voortdurend oog voor de wereld om ons heen. We zoeken naar manieren om opgewassen te zijn tegen extreem weer en werken aan een klimaatbestendig en robuust watersysteem. We passen onze omgeving aan met sterke dijken, ruimte voor de rivieren en meer groen. In de Routekaart ‘Naar een energieneutraal, klimaatneutraal en circulair Aa en Maas in 2050’ staan onze doelen, waar we staan en wat we de komende jaren gaan doen.
Met slimme innovaties en duurzame oplossingen verbruiken we minder energie, verlagen we onze CO2 uitstoot en zorgen we voor meer opslag van CO2.
Een energieneutraal waterschap: daar gaan we voor! We willen in 2030 alle energie die we verbruiken zelf opwekken. Want als waterschap ondervinden we als geen ander de gevolgen van klimaatverandering.
Als waterschap werken we mee aan de transitie naar een economie en samenleving zonder uitstoot van broeikasgassen. We willen uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn.
Net als alle andere waterschappen zetten wij ons in voor een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.
Tijdens een eerste verkenning hebben we op hoofdlijnen onderzocht waar een windproject mogelijk is. Hieruit blijkt dat het plaatsen van vier windturbines bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Haps kansrijk is.