Schoon water
Schoon water is belangrijk voor de natuur, voor mens en dier. Een belangrijke taak van ons waterschap is het zuiveren van afvalwater in onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. Omdat er steeds meer stoffen in het water terecht komen, zoeken we naar slimme oplossingen en samenwerking. Zo willen we de waterkwaliteit blijven verbeteren. Bovendien moet al het water in Nederland in 2027 voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
Al het water in Nederland moet in 2027 een goed leefgebied vormen voor planten en dieren. Ook moet er redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn. Dat staat in de Kaderrichtlijn Water.
In onze rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren we afvalwater, zodat het weer schoon terug kan naar sloten, beken en rivieren.
Door natuurlijk beheer en onderhoud en het verbeteren van de waterkwaliteit zorgen we voor gezond water voor mens en dier.
Goed gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is belangrijk om ons water schoon te houden. Lees wat jij daaraan kunt doen.
Medicijnresten komen in ons water terecht. Ook kunnen er spoortjes in het drinkwater terecht komen. Lees wat wij en jij daaraan kunnen doen.
PFAS is een verzamelnaam voor zo’n zesduizend synthetische stoffen die voorkomen in het milieu en die schadelijk kunnen zijn voor de bodem, het water en onze gezondheid. Lees er hier meer over.
Dankzij de partners van de Schone Maaswaterketen (SMWK) zijn nu alle directe lozingsvergunningen te vinden in de ‘Atlas van de Schone Maas’. Zo werken we samen om informatie over het Maaswater centraal beschikbaar te stellen.
Om gewassen te laten groeien is mest nodig. Het is belangrijk om je aan de regels te houden. Overbemesting en lozingen van mest leiden tot een verslechtering van de waterkwaliteit. Dat heeft gevolgen voor gewassen, vee en de biodiversiteit.
We willen rioolwater zo schoon mogelijk maken. Gemeenten kunnen hier een bijdrage aan leveren door data te delen en het gemeentelijke rioolstelsel zo optimaal mogelijk in te zetten.