Kaderrichtlijn Water (KRW)
Al het water in Nederland moet in 2027 een goed leefgebied vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. Ook moet er redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn. Dat staat in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Als waterschap Aa en Maas werken we daar hard aan.
De KRW is een Europese richtlijn die is omgezet in Nederlandse wetgeving. Ze gaat over zowel grondwater als oppervlaktewater, zoals rivieren, beken en meren. De precieze doelen kunnen per plek verschillen. Overal in Europa geldt dat de waterkwaliteit op orde moet zijn en niet mag verslechteren.
Welke doelen zijn er?
Voor rivieren, beken en meren wordt gekeken naar een goede leefomgeving voor planten en dieren (ecologische doelen) en naar de aanwezigheid van chemische stoffen in het water (chemische doelen). Zo moeten de concentraties aan giftige stoffen en stoffen als stikstof en fosfor omlaag worden gebracht.
Lees meer over de KRW in Nederland
Voor grondwater geldt dat chemische stoffen geen risico mogen vormen. Ook mogen we niet meer grondwater gebruiken dan er via de regen in de grond komt, omdat grondwaterstromen belangrijk zijn voor de natuur. Bijvoorbeeld om droogval van beken in de zomer te voorkomen.
Het grond- en oppervlaktewater is pas helemaal op orde als op alle aspecten een voldoende wordt gescoord, het zogenoemde ‘one-out-all-out’ principe.
Hoe werken we eraan?
De afgelopen tientallen jaren is de waterkwaliteit in Nederland al flink verbeterd, maar we zijn er nog niet. Op dit moment voldoet slechts een beperkt aantal waterlopen. Meer weten over stand van zaken rond de KRW-doelen? Kijk dan op het Waterkwaliteitsportaal en InZicht van de provincie Noord-Brabant.
Waterschappen willen er alles aan doen om de waterkwaliteit verder te verbeteren. Dat doen we onder meer door beken meer te laten kronkelen (beekherstel), vispassages aan te leggen, oevers te verflauwen, verbindingen tussen natuurgebieden te realiseren en natuurvriendelijk beheer en onderhoud toe te passen. Dat zorgt voor een betere leefomgeving voor planten en dieren.
Dat soort projecten zijn er van groot tot klein. Zo kent Meanderende Maas – het meer ruimte geven aan de rivier tussen Ravenstein en Lith - onderdelen die direct bijdragen aan de KRW-doelen. Binnen het Dynamisch Beekdal is het beekdal klimaatbestendig gemaakt en is gezorgd voor meer diverse flora en fauna. Eenzelfde soort project nog in uitvoering is ’t Aa-dal Zuid. De natuurvriendelijke oever Hertogswetering is dan weer een mooi voorbeeld van hoe we op kleinere schaal bijdragen aan biodiversiteit in en om het water. In ons werkgebied richten we bovendien op diverse plekken beken en sloten natuurvriendelijker in.
Met onze rioolwaterzuiveringen halen we stoffen uit het water. Ook zetten we in op aanpak bij de bron. Want: wat niet in het water terechtkomt, hoeft er ook niet te worden uitgehaald.
Samenwerking is nodig
Waterschappen kunnen dat alles niet alleen. Daarom wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met betrokken ministeries, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven, kennisinstituten, de industrie, de landbouwsector en met natuurbeheerders.
De Unie van Waterschappen ondersteunt de waterschappen bij het verzamelen van kennis en de afstemming met andere overheden. Lees meer over de rol van verschillende (overheids)partijen bij de KRW.
Elke inwoner kan bovendien een steentje bijdragen door zuinig en zorgvuldig om te gaan met water, bijvoorbeeld door minder drinkwater te verbruiken en geen vervuilende stoffen in het water te brengen.
Elke zes jaar moet een plan gemaakt worden met maatregelen om de KRW-doelen te bereiken of te behouden. Voor het waterschap is dat het Waterbeheerprogramma. De KRW gaat uit van stroomgebieden. Ons werkgebied ligt in het stroomgebied van de Maas.
Verdiepende informatie
Naast de KRW zijn er nog meer Europese richtlijnen die verband houden met of bijdragen aan het bereiken van de KRW-doelen. Een belangrijke richtlijn voor de chemische toestand is de dochterrichtlijn Prioritaire stoffen. Deze richtlijn geldt voor alle wateren in Europa.
Daarnaast is er een Nederlandse lijst met specifiek verontreinigende stoffen die integraal onderdeel is van de KRW. De ecologische doelen worden per water afgeleid volgens een nationale handreiking (pdf, 2.2 MB).
Vragen? We helpen je graag!
- Telefoon
- 088 - 17 88 000
- info@aaenmaas.nl
Ook interessant
- Waterbeheerplan Aa en Maas
- Onderzoek: grote urgentie tot samenwerking om Europese eisen voor waterkwaliteit te halen
- Advies RLI Goed water goed geregeld
- Regionaal Water en Bodem Programma (RWP) 2022 – 2027
- Factsheets grond- en oppervlaktewater
- Presentatie KRW 19 april 2024
- Stroomgebiedbeheerplan Maas (pdf, 6.9 MB)