Poseidon: samenwerken aan een datagedreven zuivering en schoner water


Als waterschap maken we rioolwater zo schoon mogelijk. Op dit moment onderzoeken wij hoe datagedreven zuiveringen hierbij kunnen helpen.

Gemeenten helpen ons enorm bij dit onderzoek door relevante data met ons te delen. Ook het zelflerende besturingssysteem Poseidon speelt een belangrijke rol. Na verschillende testfasen met Poseidon gaan we beslissen hoe we verdergaan met datagedreven zuiveringen.

Gelijkmatige aanvoer van rioolwater

De aanvoer van rioolwater naar onze zuiveringen gaat zo: gemeenten verzamelen het rioolwater in buizen van waaruit het via overnamepunten naar onze rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt gepompt. Hier zuiveren wij het rioolwater met behulp van bacteriën die het vuil afbreken. Hoe beter deze bacteriën functioneren, des beter vuil wordt afgebroken, des te schoner het water. De bacteriën functioneren het beste wanneer ze gelijkmatig, zonder pieken en dalen, worden ‘gevoed’ met rioolwater.

Nu stroomt rioolwater lang niet altijd gelijkmatig onze zuivering binnen. Er zijn piekmomenten, bijvoorbeeld 's ochtends wanneer veel mensen douchen. En ook tijdens hevige regenval moet de zuivering extra veel water verwerken. Een manier om de aanvoer van rioolwater naar de zuivering toch meer gelijkmatig te laten verlopen, is het tijdelijk bufferen van het water in het rioolstelsel. Dit kan uiteraard alleen bij droog weer, omdat de rioolcapaciteit tijdens regen maximaal beschikbaar moet zijn.

Gelijkmatige aanvoer van afvalwater naar de zuivering met Poseidon

Om een optimale aanvoer van rioolwater naar de zuiveringsinstallatie te bereiken, testen we het besturingssysteem Poseidon. Dit intelligente systeem combineert data van waterschappen, gemeenten en weersverwachtingen op een digitaal platform. Vervolgens geeft het advies over het wel of niet bufferen van rioolwater. Deze datagedreven aanpak kan zorgen voor een optimale sturing en ook kan het onze vakmensen helpen bij het steeds slimmer beheren en bedienen van de zuiveringen. Of dit werkt, testen we nu op de rioolwaterzuivering in ‘s-Hertogenbosch.

Toekomst

Op basis van de resultaten van de proef zullen we in het najaar van 2024 beoordelen of we Poseidon voor de gelijkmatige aanvoer voortzetten in ’s-Hertogenbosch én mogelijk ook gaan implementeren op andere zuiveringen. In samenwerking met desbetreffende gemeenten natuurlijk.

Sturing op hoeveelheid bacteriën en zuurstofniveau

Ook het zuurstofgehalte en de hoeveelheid bacteriën in het rioolwater op de zuivering hebben veel invloed op het zuiveringsproces. Hoe beter deze parameters op elkaar zijn afgestemd hoe schoner het water dat we teruggeven aan de natuur.

We hebben al onderzocht of we met Poseidon ook deze parameters kunnen aansturen, maar de kwaliteit van ons gezuiverde water werd er niet beter van. Een combinatie van factoren is hier de oorzaak van. Wel hebben we geleerd van dit onderzoek. Zo weten we  zeker dat we met de beschikbare data en de technologie van nu afvalwater nog beter kunnen zuiveren. Dus we gaan door met het onderzoeken van datagedreven oplossingen voor de optimalisatie van het zuiveringsproces.

Poseidon - Griekse God van alle wateren

Het project is vernoemd naar Poseidon, de Griekse god van alle wateren. Poseidon is ontwikkeld door Xylem Vue.

Vragen? We helpen je graag!