Blauwe poort Laarbeek
Groen en waterrijk
In dit groene en waterrijke gebied tussen Beek en Donk en Gemert zie je hoe we water opvangen voor natte én droge tijden. Sinds 2018 ligt hier een innovatieve waterberging en waterhouderij, waar ook weidevogels en vissen als de grote modderkruiper blij van worden. Over nieuwe wandel- en fietspaden en vanaf een educatieve uitkijktoren kun jíj van dit gebied genieten. Als je graag met water speelt, is er een bijzondere waterfiets waarmee je zelf water vanuit de berging in de houderij kunt pompen.
Waterpoort van de Peel
‘Blauwe Poort Laarbeek’ verwijst naar de gemeente Laarbeek als waterpoort van de Peel. Het gebied werd vroeger aangeduid als De Leek en stond vaak onder water. Als het nu hevig regent, dan vult de waterberging zich met water vanaf het grote bedrijventerrein aan de overzijde van de N279. Vanuit de waterberging wordt het water naar de waterhouderij gepompt. Met als resultaat: een grote bak met water als reserve voor de boeren in droge tijden.
Uitkijken over het water
De waterhouderij is een experiment dat het gebied ook aantrekkelijk maakt voor wandelaars. Het ligt in een prachtig open landschap met mooie knotwilgen en weidse vergezichten richting Boerdonk. Een uitkijktoren en uitkijkpunten zijn aangebracht zodat je een mooi overzicht over het water hebt. Zo kun je op een bijzondere manier ervaren wat water betekent, wat je ermee kunt doen en van welk belang het is.
Beken in een nieuw jasje
Niet ver van de waterberging stromen de Aa, de Snelleloop en de Boerdonkse Aa. Deze beken gaan we herinrichten om beter voorbereid te zijn op periodes van piekbuien en droogte door klimaatverandering. Door de beken meer te laten meanderen en oevers minder steil te maken, ontstaat er meer dynamiek in de beken. Dat is goed voor de biodiversiteit en waterkwaliteit. Met vispassages bij stuwen kunnen ook vissen zich beter verplaatsen.
Zo kom je er
Vanaf de Vonderweg-Oost Beek en Donk (dicht bij de N279) kun je het gebied in wandelen of fietsen. Je kunt hier langs de weg parkeren. Of kijk eens op de wandelwebsite van Ambulare waar je een wandeling vindt door de Blauwe poort en het kerkdorp Boerdonk, inclusief foto’s en een uitgebreide beschrijving.
Waterweetje
Duurzaamheid
De onderkant van de waterhouderij is afgesloten met drie centimeter dikke matten van bentoniet, aangevuld met een zandpakket. De matten worden wel zwelklei genoemd omdat ze zichzelf herstellen, ook als er bijvoorbeeld wortels of hout doorheen steekt. Daarom is de kans op lekkages klein en is de afdichting prima te onderhouden. Een duurzame oplossing.