Deurnsche peel
Indrukwekkend moerasgebied
Geniet jij van rust en weidse uitzichten? De Deurnsche Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg is uitgestrekt, waterrijk en een paradijs voor honderden soorten moeras- en watervogels. Er zijn maar een paar wandel- en fietspaden te vinden, maar daarop kun je wel in alle rust genieten van dit indrukwekkende moerasgebied. Ontdek zelf de afwisseling met plassen, open vlaktes met heide en pijpenstrootje, bosjes en de talloze bijzondere planten die op de zandruggen groeien.
Oerlandschap
Natuurgebied de Deurnsche Peel was ooit een oerlandschap van levend hoogveen. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. Na de ontginning van het Peelgebied lag de Deurnsche Peel als een eiland in een sterk ontwaterd landbouwgebied. Het natuurgebied is daardoor steeds droger geworden en heeft hoge stikstofwaardes. Hierdoor dreigt het unieke hoogveenlandschap met bijzondere dier- en plantensoorten te verdwijnen.
Herstel hoogveengebied
Tussen 2021 en 2023 werkten we aan het behoud en herstel van het bestaande hoogveengebied, in totaal bijna 1000 hectare. Om de verdroging te verminderen plaatsten we nieuwe stuwen en namen we vele sloten en greppels onder handen. Ook legden we om het hoogveengebied 40 kilometer kade aan en groeven we van 180 hectare voormalige landbouwgronden de voedselrijke toplaag af. Doordat deze gronden nu natter en schraler zijn, kan in de kern het hoogveen en heide zich gaan ontwikkelen.
Zo kom je er
Vanaf natuurpoort De Peel kun je zowel wandelen als fietsen door en langs het hoogveengebied. Er zijn verschillende routes beschikbaar. Fiets je over het Leegveld richting de Kanaalstraat, dan zie je onderweg een opvallende toren. Ontdek welke zoogdieren hierin wonen. Ga je wandelen, trek dan stevige waterdichte schoenen aan. Volg bijvoorbeeld het Mussenkeetpad, dat dwars door het ruige Peelgebied loopt, langs velden en het Kanaal van Deurne. Een andere goede uitvalsbasis is de parkeerplaats bij De Halte. Pak je de rode wandelroute, dan kom je de Peeltroef tegen: het kenmerkende bankje met de vorm van een turfkar en daarnaast een hoogveenzuil. Breng ook zeker een bezoek aan de voormalige veenkolonie Griendtsveen, met haar oude dorpspompen, ophaalbruggetjes, en karakteristieke panden. Griendtsveen ademt de geschiedenis van het turfsteken!
Waterweetje
Natura 2000
Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeer zeldzame planten en dieren. Het komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. De Deurnsche Peel is dan ook een Natura 2000-gebied. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden.