De Groote Peel
Moerasgebieden, heivelden en bossen
Wil jij ronddwalen door uitgestrekte moerasgebieden, over heidevelden of door bossen? In de Groote Peel kom je het allemaal tegen en niet zo’n beetje ook! Wandel via de vele knuppelbruggen óver het water en moeras. Laat je wiegen op de verende veenbodem. Geniet van Shetlandse pony’s op de zandruggen. Of ontdek vanaf de uitkijktoren hoever de Groote Peel zich uitstrekt.
Vogelparadijs
Nationaal Park De Groote Peel is een weids, waterrijk en stil hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Vanwege zijn omvang en uitzonderlijke natuurkwaliteit is De Groote Peel in 1993 aangewezen als Nationaal Park. De Groote Peel is van groot belang voor watervogels. Vandaar dat het park ook een internationaal erkend 'wetland' is. Een kleine honderd vogelsoorten broeden er en talloze trekvogels strijken er voor langere of kortere tijd neer in het voor- en najaar.
Bescherming van het hoogveen
Levend hoogveen komt nog maar op paar plekken in Nederland voor. De Groote Peel is er daar een van, samen met de Deurnsche Peel en de Mariapeel. Naast de bijzondere natuur- en landschapswaarde van hoogveen, houden de veenmossen en andere planten ook regenwater vast. Dit stroomt daardoor minder snel naar beken en rivieren. Het waterschap werkte aan het herstel en behoud van het hoogveen in De Groote Peel. Een stabiel waterpeil is hiervoor essentieel. Naast diverse aanpassingen aan het watersysteem, hielden we ook rekening met de cultuurhistorische waarde, de leefbaarheid van het gebied en de ontwikkeling van omliggende landbouw.
Zo kom je er
Er is maar één manier om De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Bij Buitencentrum De Pelen in het Limburgse Ospel starten drie paaltjesroutes van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Halverwege vind je hier de uitkijktoren. Buiten de gemarkeerde routes is het gebied vrij toegankelijk op wegen en paden.
Beperkte toegankelijkheid voor- en najaar
Verschillende gebieden zijn in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, gedeeltelijk voor publiek gesloten. Bekijk de gebieden op dit kaartje. Tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november is het gebied nogmaals gedeeltelijk voor publiek gesloten, zie deze kaart.
Waterweetje
Veen legt broeikasgassen vast
Door turfwinning en ontwatering is het overgrote deel van het hoogveen verloren gegaan. Hiermee is ook veel CO2, dat in het dikke veenpakket was vastgelegd, vrijgekomen als broeikasgas. Door veenrestanten continu vast te houden, voorkomen we de afbraak van veen en daarmee ook de uitstoot van CO2. Als veen zich goed hersteld heeft, kan het zelfs weer toenemen. Het legt dan ook CO2 uit de atmosfeer vast in de jonge veenlagen.
Foto's: Land van de Peel.