Hemelrijkse Waard
Jong en dynamisch
Ooit gedacht dat jong en dynamisch ook voor een natuurgebied kan gelden? Ontdek het zelf in de Hemelrijkse Waard tussen Oijen en Lithoijen, geopend in 2017. Want de natuur in dit voormalig landbouwgebied aan de Maas ontwikkelt zich snel! En de Maas die er rechtstreeks mee in verbinding staat, verandert het landschap vrijwel dagelijks. Bekijk het vanaf uitkijktoren de Oijense Wachter en kies je eigen struinroute langs het water, over bruggetjes en door de nieuwe natuur.
Bloemen- en dierenrijkdom
Natuurgebied de Hemelrijkse Waard is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. Langs de Maas is een ondiepe nevengeul van 3 kilometer gegraven en er zijn plassen aangelegd. Hiermee krijgt het rivierwater meer ruimte en is het leefgebied voor planten en dieren flink vergroot. En dat is goed te zien! In de zomer kun je al volop genieten van de bloemenrijkdom en ook de vele vogels vallen op in het open landschap. Talloze diersporen verraden de aanwezigheid van onder andere bevers, dassen, reeën en hazen.
Meanderende Maas
Onder de noemer ‘Meanderende Maas’ werken verschillende organisaties aan de waterveiligheid, verbetering van de waterkwaliteit, verruiming van de rivier en nieuwe natuur langs de Maas tussen Ravenstein en Lith. Als waterschap zijn we nauw betrokken bij de plannen om de 26 kilometer lange Maasdijk te versterken, die zich ook om de Hemelrijkse Waard buigt. Samen met bewoners, ondernemers en belanghebbenden werken we samen aan de toekomst van het karakteristieke gebied rond de Maas. Het resultaat is: een sterkere dijk en een prachtig gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur. Klik voor meer informatie op onderstaande button.
Zo kom je er
Bij uitkijktoren De Oijense Wachter is een parkeerplaats, van waaraf je zo het gebied in wandelt. Er zijn geen uitgestippelde wandelroutes, maar door het open landschap en over de loopbruggetjes vind je eenvoudig je eigen route. Honden mogen mee, maar wel aan de lijn!
Waterweetje
Afgegraven klei levert veel op!
Bij de aanleg van de Hemelrijkse Waard is ongeveer een miljoen kubieke meter klei afgegraven. Een deel hiervan is gebruikt voor de versteviging van de Maasdijk. Een ander deel is op transport gegaan naar een steenfabriek voor de productie van dakpannen en bakstenen. De opbrengsten van deze kleiwinning gebruikt Natuurmonumenten (eigenaar van het gebied) voor natuurontwikkeling langs de Maas.