Natuurgebied De Maashorst

Peelrandbreuk

Maashorst4-medium

De Maashorst ligt tussen Oss en Uden. Ooit stroomde hier de Maas. De Peelrandbreuk zorgde er miljoenen jaren geleden voor dat de grond langzaam omhoog kwam (horst) en dat de Maas afgleed naar het Oosten. Langs de Peelrandbreuk liggen vele wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat alleen onder zeer specifieke omstandigheden voorkomt en nergens in Europa zo goed zichtbaar is als in De Maashorst. Bovendien zorgt het voor bijzondere flora en fauna en mooie hoogteverschillen in het landschap.

Zo kom je er

Maashorst11-medium

Bovenstaande routes starten allemaal bij Parkeerplaats Schansweg 3-5 in Uden.

Wil je nog meer ontdekken van De Maashorst? Neem dan een kijkje bij Natuurcentrum de Maashorst, Erenakkerstraat 5, Nistelrode. Hier kun je o.a. een tentoonstelling over de wijstgronden zien en routekaarten krijgen. Openingstijden zaterdag en maandag van 13.00 tot 17.00 uur, andere dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Waterweetje

Wijstgronden zijn hoog en nat. Een omgekeerde wereld. Het zit dat precies?

Door breuken in de aardkorst aan de oost- en westkant van De Maashorst zijn grondlagen ten opzichte van elkaar verschoven. De hooggelegen horst bestaat uit grofkorrelig zand en grind waar grondwater makkelijk doorheen sijpelt. De laaggelegen slenk bestaat juist uit fijnkorrelig, slecht doorlaatbaar zand. Water dat van hoog naar laag stroomt, kan bij de breuk geen kant meer op, behalve naar boven! Daar komt het als ijzerrijk kwelwater aan de oppervlakte. Daardoor is de hoge kant van de breuk nat en blijven de lagere gronden droog. Dit is zo bijzonder dat het gebied is uitgeroepen tot aardkundig monument. De klimaatverandering vraagt om oplossingen om ons watersysteem toekomstproof te maken. Breuken en wijstgronden kunnen ons daarbij helpen!