Waterweetjeswandeling Grave
Historie
Grave en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij gemaal van Sasse kom je daar van alles over te weten komen. Deze route is dan ook leuk om te combineren met een bezoek aan het gemaal. Tijdens de wandeling kom je langs de jachthaven, het Graafs Museum, de vestingwal en de Maasdijk. Onderweg passeer je de imposante kanonnen, waarmee vroeger bulderend werd aangekondigd dat de Beerse Overlaat in werking trad. Ondanks vele belegeringen behield Grave haar historische centrum met gezellige winkels en terrasjes.
Inlaatwerk
Bij de Oude Haven mondde vroeger het water van de Raam uit in de Maas. Aan het einde van de haven is nu het inlaatwerk waarmee het waterschap de Hertogswetering van voldoende water voorziet. Die wetering is een kanaal, gegraven in de 14e eeuw en loopt van Grave helemaal tot het dorpje Gewande in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Bij hoog water op de Maas wordt de inlaat gesloten.
Ecologische verbindingszone
Langs de Raam ligt een ecologische verbindingszone. Dit is een natuurstrook met natuurvriendelijke oevers, amfibieënpoelen en begroeiing op de oevers. In de beek zie je hier en daar dood hout liggen. Dit alles zorgt ervoor dat dieren en planten meer leefruimte hebben en zich veilig kunnen verplaatsen van het ene naar het andere gebied
Zo kom je er
Om Grave te verkennen, kun je onze Waterweetjeswandeling volgen. Deze begint bij Gemaal van Sasse: Mars en Wijthdijk 1 in Grave. Deze waterweetjes wandeling van 4,5 kilometer brengt je terug in de tijd. Houd je van een stukje geschiedenis? Dan is Grave absoluut een bezoek waard.
Waterweetje
Grave werd vooral via het water bevoorraad. De Maaspoort speelde daar een grote rol in. Hier staken mensen ook de Maas over naar kroonwerk Coehoorn. Dat was een vesting aan de andere kant van de Maas, in 1700 gebouwd als extra bescherming van Grave. De poort staat bovenop de dijk die Grave beschermt tegen het hoogwater van de Maas. En dat is maar goed ook, anders had Grave in 1993 en 1995 natte voeten gehad! Op een steen in de wand onder de poort zie je hoe hoog het water toen kwam. Ben je benieuwd naar meer waterweetjes? Maak dan de waterweetjes wandeling! Download de routebeschrijving hieronder.