Waterweetjeswandeling Starkriet
Groene oase
Verken deze groene oase te midden van het moderne landbouwgebied rond Someren en Asten. De Aa kronkelt hier door een natuurlijke laagte in het landschap. Sinds 2000 benutten we deze laagte van zo’n 52 hectare om er tijdelijk water op te slaan als er wateroverlast dreigt vanuit de Aa. Wandelend over de graskades rondom Starkriet kijk je soms uit op het vele water dat we er ‘parkeren’. Meestal geniet je van afwisselend groen met weilanden, bos en de kronkelende Aa.
Van oudsher stond ‘het Starkriet’ voor een groot deel van het jaar onder water. Hierdoor ontwikkelde zich veen en broekbossen met wilgen en elzen. Nadat de Aa in de jaren zestig van de vorige eeuw rechtgetrokken werd, kon het Aa-water sneller weg en werd Starkriet voor een groot deel weiland. Voor akkerbouw was het Starkriet nog altijd te nat.
Waterbergingsgebied
Rond de eeuwwisseling richtten we Starkriet in als een waterbergingsgebied. Daarmee kunnen we hier 250.000 m3 water tijdelijk opslaan als er wateroverlast richting Helmond dreigt. Binnen Starkriet gaven we de Aa zijn kronkelende loop terug. Een automatische hoogwaterstuw aan de noordkant meet continue de hoeveelheid water in de Aa. Is dit te veel, dan laat de stuw geen water meer door. Vóór de stuw overstroomt de Aa, waarmee Starkriet volloopt. Een kade rondom zorgt ervoor dat het niet naar de omliggende percelen stroomt. Is er weer ruimte richting Helmond, dan laten we het gebied weer leeglopen.
Zo kom je er
Om Starkriet te verkennen, kun je onze Waterweetjeswandeling volgen. Deze begint bij de hoogwaterstuw aan het einde van de Kalkweg van Someren. Daar kun je parkeren op de verharde plek bij de stuw. De rondwandeling van zo’n 4 kilometer voert je langs de Aa en over de kade van het waterbergingsgebied. Met de klok mee is de route bewegwijzerd met de naam ‘Starkriet route’.
Waterweetje
Een aangelegde smalle bosbeek helpt vissen om de Hoogwaterstuw te passeren. De beek is zo’n 400 meter lang en de ingelegde boomstammen en stobben zorgen ervoor dat vissen het hoogteverschil van de stuw kunnen overbruggen. Vervolgens kunnen ze via een betonnen vispassage vanuit de Eeuwelse Loop de Aa in Starkriet inzwemmen. De natuurlijke vispassage past niet alleen mooi in het landschap. Het vormt ook nog een goede leefomgeving voor planten en dieren omdat er altijd stromend water in de beek is. Ben je benieuwd naar meer waterweetjes? Maak dan de waterweetjes wandeling! Download de routebeschrijving hieronder.
Voorproefje
Starkriet ligt in het Aa-dal Zuid. In maart 2023 rondden we samen met gemeente Asten en Someren een aantal projecten af voor een klimaatbestendig en natuurvriendelijk Aa-dal Zuid. Op deze video zie je prachtige beelden van hoe de Aa, de Kleine Aa, de Beekerloop en de waterbassins bij de Slievense Loop zich inmiddels ontwikkelen. De video begint bij Starkriet. Zo krijg je alvast een beeld van de mooie omgeving van deze waterweetjeswandeling.