Museumgemaal Caners
Duik in de geschiedenis
Duik in de geschiedenis van ons waterschap met een bezoekje aan museumgemaal Caners. Gemaal Caners werd in 1933-1934 gebouwd op de plaats waar de Roode Wetering in de Maas uitmondde. Het gemaal regelde het waterpeil door overtollig water uit de polders naar de Maas te lossen d.m.v. vrijlozen of pompen.
Museum
Gemaal Caners is nu een museum Je ziet er oude werktuigen, kaarten en foto’s uit het verleden van waterschap Aa en Maas en de ‘oude schatten van Caners’. Tijdens de opening hoor je regelmatig de originele, oude dieselmotor lopen. Rondleiders leggen je uit hoe gemalen al jarenlang helpen onze voeten droog te houden.
Beerse overlaat
Het gemaal is in Delftse School-architectuur gebouwd. Als het Maaswater gevaarlijk hoog kwam te staan werd het gebied achter de Brabantse dijken gecontroleerd onder water gezet door het water over lagere gedeelten van de dijk te laten stromen (de Beerse Overlaat). Zo hielden ze aan de andere kant van de rivier, in Gelderland, de voeten droog.
Fort Blauwe Sluis
Het museumgemaal ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Met een kleine wandeling loop je door de uiterwaarden naar Fort Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.
Bezoeken museumgemaal Caners
Het museum is elke laatste zondag van de maand van april t/m september van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Entree is gratis. Het ligt aan de straat Krommenhoek in het dorpje Gewande. Parkeren kan bij het gemaal. Wil je op een ander tijdstip een groepsexcursie boeken bij het gemaal? Klik dan op onderstaande button.
Waterweetje
Stabiel waterpeil
Vanaf 1979 heeft het modernere gemaal Gewande de waterbeheersingstaken van Caners overgenomen. We zorgen er als waterschap met dit gemaal voor dat het waterpeil goed is: niet te hoog en niet te laag.