Vragen en antwoorden kleine grondwateronttrekkingen
Het is alleen mogelijk om je put te melden via dit e-formulier. Dat kan heel eenvoudig in een paar klikken en het vraagt maar weinig tijd.
Het is niet mogelijk om je put per mail, telefoon of een ander kanaal te melden. Die gegevens kunnen niet worden verwerkt.
Niets, het melden is op dit moment nog een verzoek, geen plicht. Daarnaast geldt er in ons werkgebied geen uiterste datum/deadline om te melden. Toch vragen we je om te melden, zodat we meer inzicht krijgen in het grondwatergebruik met kleine onttrekkingen. Dit helpt ons om betere plannen te maken om het grondwater zo goed mogelijk te beschermen.
Het meldingsverzoek geldt voor het onttrekken van grondwater, dus voor het gebruik van de put. Formeel hoef je een put die je niet gebruikt daarom ook niet te melden. Toch vragen wij je om dit wel te doen zodat we beter zicht krijgen op het aantal putten.
Wij gebruiken de gegevens om inzicht te krijgen in het totale grondwatergebruik in ons gebied. Dit inzicht hebben we nodig bij het maken van keuzes in het grondwaterbeheer. Het is in principe een eenmalige melding. Op dit moment vragen wij je om alleen de locatie van de put aan te geven, zodat wij inzicht krijgen in de hoeveelheid putten en de spreiding over ons gebied. Als de regels in de toekomst veranderen en deze vrijwillige melding bijvoorbeeld verandert in een meldplicht, nemen wij contact met je op. Dit doen we om na te gaan of de doorgegeven informatie nog klopt en we vragen mogelijk om aanvullende gegevens.
In het bestuursakkoord 2023-2027 van de provincie Noord-Brabant is de ambitie opgenomen om de drempel voor de grondwaterheffing (het aantal liter vanaf waar je belasting moet betalen) te verlagen. De provincie beslist hoe die heffing eruit komt te zien. Dit najaar verwachten we hier meer duidelijkheid over. Op dit moment betalen alleen grote (industriële) bedrijven grondwaterbelasting aan de provincie.
Deze grondwaterheffing van de provincie is iets anders dan de inventarisatie van de kleine grondwaterputten waar wij mee bezig zijn. De waterschappen zijn met een meldingsverzoek gekomen om meer inzicht te krijgen in het grondwatergebruik in Brabant. Het was onbekend wie kleine grondwaterputten heeft en waar deze liggen. Dankzij de meldingen die zijn binnengekomen, krijgen de waterschappen nu een veel beter beeld van de werkelijke hoeveelheden. Dat is belangrijk voor de toekomst van het grondwater van Brabant. We gebruiken met elkaar namelijk steeds meer grondwater. En dat kan niet op dezelfde manier doorgaan. Dan ontstaan er (grond)watertekorten. In droge tijden zijn die er soms al.
Aanspreekpunt voor de grondwaterheffingen is de provincie.
Als Aa en Maas leggen we, binnen Brabantbrede afspraken om het grondwater beter te beschermen, prioriteit bij de grotere onttrekkingen. We zijn trekker voor de ontwikkeling van nieuw Brabantbreed beregeningsbeleid. Daarom hebben we gekozen voor een andere vorm voor de kleine onttrekkingen: een meldingsverzoek in plaats van een meldingsplicht. In september evalueren we gezamenlijk met de andere Brabantse waterschappen de resultaten van afgelopen jaar voor de kleine onttrekkingen. Daarbij leren we van elkaars ervaringen en bekijken we vanuit ons waterschap of er aanleiding is om onze aanpak bij te stellen of niet.