Van steil talud naar veilige flauwe oever: Ardith en Frank pakten samen met ons hun land bij de Aa aan


6 juni 2024

“Het is echt een win-winsituatie.” Frank en Ardith Manders hoefden er niet lang over na te denken toen twee medewerkers van waterschap Aa en Maas op de stoep stonden. Ze wilden graag samen met ons aan de slag om hun stuk land bij de Aa aan te pakken. Geen steil talud meer, waar ons waterschap amper bij kon voor onderhoud. Maar een mooie, opnieuw ingerichte flauwe oever.

Het stel is al ruim 25 jaar lang de trotse eigenaar van een oude boerderij met een flink stuk grond eromheen. Met medewerkers van ons waterschap waren ze dus al bekend. Ardith keek daarom niet vreemd op toen twee collega’s zo’n twee jaar geleden aanbelden. Of zij en haar man misschien eens wilden praten over het aanpassen van hun stuk land rondom de Aa.

Ardith Manders.

‘Prettig contact’

“Ik stond er meteen voor open”, vertelt Ardith. “Het contact verliep ook heel prettig. Vanuit een fijne, open houding. Er lag geen plan of dubbele agenda aan ten grondslag, maar gewoon een idee om samen te werken aan een situatie waar we allebei beter van konden worden. Alles ging in overleg. Van begin tot eind. Als we het niet zagen zitten, ging het niet door. Gelukkig hebben we dat geen moment gehad.”

“Ik geloof dat ik nog nooit zo hartelijk en warm ben ontvangen”, laat onze collega Geertjan Peters weten. “We konden niet goed bij de waterkant komen. Voor onderhoudswerkzaamheden, zoals maaien, hebben wij een strook van ongeveer 5 meter nodig. Die ruimte was er niet. Daardoor ontstonden er gevaarlijke situaties. Reden voor ons om eens te gaan praten.”

Stukken land uitgewisseld

Gewoon het gesprek aangaan en de mogelijkheden verkennen. Het klinkt simpel, maar hoe vaak laat je je niet tegenhouden door twijfels, schroom of zelfs achterdocht? “Ik merk dat sommige landeigenaren toch een beetje huiverig zijn dat het waterschap de boel komt controleren of zelfs ‘overnemen’. Dat gevoel heb ik nooit gehad”, zegt Ardith. “Sterker nog. Het was een gelijkwaardig proces met als uitkomst dat we elkaars land gebruiken.”

“Ons land wordt begraasd door koeien van een bevriende boer. Het waterschap had een stukje van dat land nodig voor het aanleggen van de flauwe oever. In ruil daarvoor mogen wij nu een stuk land van het waterschap gebruiken om de koeien op te laten grazen.”

De oeververflauwing.

Beide wensen meegenomen

Bij de herinrichting van het gebied werd ook overlegd en samengewerkt. “Wij wilden er graag een hovenier bij betrekken, die onze wensen mee kon nemen. Zo wilden we wat stroken met begroeiing en struiken, zodat niet alles één groot grasveld werd. Dat is direct meegenomen in de plannen. En dat lukte ook nog met het beschikbare budget vanuit het waterschap."

Het gebied is meteen een ecologische verbindingszone geworden. Dieren en planten - zoals amfibieën, vogels en vlinders - krijgen zo meer leefruimte. Daarbij is het gebied aantrekkelijker voor nieuwe dier- en plantsoorten. “Wat ik al zei: een echte win-winsituatie voor iedereen”, aldus Ardith.