Akkerbouwer Ton denkt na over bodem van de toekomst
Een goede en vruchtbare bodem. Dat wil je hebben als boer. Maar met alle veranderingen en (extreme) weersomstandigheden is dat soms knap lastig. Dat weet ook akkerbouwer Ton van Boxtel uit Deursen-Dennenburg. Daarom doet hij sinds vorig jaar mee aan BodemUP.
“Het is een uniek en mooi project. Vooral de groepsbijeenkomsten vind ik fijn. Daar voeren we mooie en levendige discussies. Bijvoorbeeld over grondbewerking of het vruchtbaar houden van de bodem”, vertelt hij. “Het is fijn om te horen hoe anderen daarmee omgaan. Waarom doen ze het zo? En wat zijn hun ervaringen?”
Samen werken aan een betere bodem
Bij BodemUP halen boeren samen meer uit hun bodem en zorgen ze voor een betere benutting van nutriënten. Een vitale en vruchtbare bodem zorgt voor een betere productie, houdt meer water vast en heeft minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest nodig.
Zijn deelname bevalt Ton zo goed dat hij ook al bodemcoach bij BodemUP is geworden. De coaches adviseren boeren over relevante en praktische bodemmaatregelen. Denk aan het optimaliseren van de bemesting of ziekteresistentie op een duurzame manier.
Toekomstplannen maken
“Ik ben niet alleen akkerbouwer, maar werk ook bij onderzoeksbureau Botany waar onder meer onderzoek wordt gedaan naar biostimulanten. Ik merk dat we anders moeten gaan denken. Dat we ons meer richten op de toekomst. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen neemt alleen maar af. Dus hoe zorgen we er dan voor dat onze gewassen weerbaar blijven? Daar zijn nieuwe, duurzame alternatieven voor nodig.”
Volgens Ton wordt het sowieso tijd om meer met de lange termijn bezig te zijn. “Neem nu de wateroverlast van afgelopen tijd. Waarom loopt het ene perceel helemaal onder en het andere niet? Door eens goed naar de bodem te kijken, leer je ontzettend veel. Soms zijn de oplossingen ook heel simpel, zoals de manier van ploegen veranderen of de grond egaliseren.”
Water beter laten bezinken
Hij noemt als voorbeeld het direct cultiveren na een teelt. “Dat oogt natuurlijk hartstikke mooi. Maar je maakt van de bovenlaag een spons en de onderlaag zit nog vast. Het is bijvoorbeeld beter om een soort sneeën in de grond te maken. Zo houd je de gehele structuur op orde en kan het water dieper bezinken in de grond.”
Als coach én deelnemer van BodemUP houdt hij zich graag met dit soort vraagstukken bezig. “Je vergaart enorm veel kennis en krijgt een kijkje in de keuken van andere boeren. Hopelijk gaat het project nog jaren door, zodat we samen mooi, veilig en gezond voedsel blijven telen. Het zou helemaal fijn zijn als mensen daardoor zien hoe mooi ons vak is en dat er weer meer waardering komt voor de boer.”
Ook deelnemer worden?
BodemUP Brabant is een project van waterschap Aa en Maas, waterschap De Dommel, waterschap Brabantse Delta, waterschap Rivierenland, Brabant Water en de provincie Noord-Brabant. Wil je ook deelnemer worden? Meld je aan via de website van BodemUp Brabant via onderstaande button.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Een beter riool begint bij jezelf: NPO Radio1 interviewt collega Paul Bos over jaarlijkse 'vetpiek' in rioolwaterzuiveringen14 januari 2025
- Pootjebaden in de Maas? De piek in de Maas bereikt zondag 12 januari ons werkgebied13 januari 2025
- Tijd voor voorbehoedsmiddelen voor de bever? De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...10 januari 2025
- Oliebollenvet door de gootsteen? Dan zit het waterschap een week later met een hoop vieze smurrie9 januari 2025
- 13 Januari: inloopbijeenkomst voor meekoppelkansen gemeente Land van Cuijk voor dijkverbetering Cuijk-Ravenstein8 januari 2025