In gesprek met Waterbazen: de Maaslandse Kanovereniging
Drie keer per jaar vissen de (jeugd)leden van de Maaslandse Kanovereniging alle troep die ze kunnen vinden uit het water langs de oevers van het Delenkanaal en in het havengebied van Oss. Renee Sinke, een van de bestuursleden van de club, vertelt ons er meer over.
Wat is de Maaslandse Kanovereniging?
De Maaslandse Kanovereniging (MKV) is een recreatieve kanoclub met slalomvaarders en toervaarders. Het is een kleine, gemoedelijke club waar iedereen elkaar kent. Renee: “het leuke van kanoën is dat iedereen het kan. Jong of oud, dat maakt niet uit. Je bent lekker buiten en actief met elkaar bezig of juist individueel op het water. Ons ledenbestand telt gemiddeld 80 leden. Maar sinds corona zijn er zeker 20 leden bijgekomen. Je ziet dat meer mensen op het water zijn gaan recreëren.”
Sinds corona zijn er meer mensen op het water gaan recreëren.
Welke bijdrage levert de Maaslandse Kanovereniging aan schoon water?
Renee: “Wij watersporters genieten van het water om ons heen. Dat nemen we niet voor lief. We voelen ons als club verantwoordelijk voor een stukje opvoeding en bewustwording van de jeugd als het gaat om schoon water. Daarom hebben wij met de gemeente afspraken gemaakt om 3 keer per jaar onze bijdrage te leveren met een opruimactie langs de oevers. Onze jeugdleden worden daar actief bij betrokken.”
Hoe gaat dat in zijn werk?
“Ervaring leert dat we het beste met opblaasbare rafts het water op kunnen gaan. Deze boten zijn heel wendbaar en daarmee kun je goed langs de kant komen. Er passen 6 mensen in de boot. Dat is gezellig en ook nog eens goed voor het teamwork. Je merkt dat kinderen heel fanatiek zijn als het op opruimen aankomt. Ze zien direct het effect van wat er gebeurt als je er een puinhoop van maakt. Dat zorgt ervoor dat ze zelf ook niet zo snel troep zullen achterlaten in het water of de natuur.”
Ze zien direct het effect van wat er gebeurt als je er en puinhoop van maakt.
Wat vinden jullie zoal in het water?
“Wat we ophalen verschilt per keer. Dit is ook afhankelijk van hoe de wind staat. Maar het zijn toch vooral plastic flesjes, piepschuim en blikjes.
Lynn: “We hebben niet alleen plastic spullen gevonden, maar ook dode vissen en zelfs een dood konijn!”
Stijn: “En wat dacht je van een spatbord van een vrachtwagen. Die vond ik wel cool.”
Het spatbord vond ik wel cool.
Wat is jullie grootste ergernis?
“Algen! Om te kunnen eskimoteren willen wij graag schoon, helder water hebben. Maar de laatste tijd zien we steeds vaker dat er een groene algenblubber ontstaat. Misschien komt dat omdat het water steeds warmer wordt? En wat ook vervelend is, zijn jetski’s of motorboten die vlak langs je af varen. Dat krijg je natuurlijk als het drukker wordt op het water.”
Hebben jullie nog een (water)wens?
“Dat we het water op een respectvolle manier met elkaar delen en schoon houden. De jeugd heeft de toekomst, dus we moeten hen het goede voorbeeld geven en leren hoe belangrijk het is om je troep op te ruimen, aldus Renee Sinke.”
Ben of ken jij een echte waterbaas?
Laat het ons weten!
- communicatie@aaenmaas.nl