In gesprek met Waterbazen: ‘Skòn Schip’
Wekelijks vaart de elektrische sloep ‘Skòn Schip’ uit om de oevers langs de Maas tussen Den Bosch en Ravenstein schoon te maken. Hoe is dit initiatief ontstaan en wie zitten erachter? We vragen het aan de initiatiefnemers; Jos van den Heuvel, Nynke Stein, Tonny van Schijndel en Piet van Hees.
Wat is Skòn Schip?
Skòn Schip is een elektrische, aluminium, onderhoudsvrije sloep waarmee we vanaf de Maas de oevers opruimen.
Hoe is Skòn Schip ontstaan?
Jos: “Mijn vrouw en ik sleepten al jarenlang zakken vol troep mee naar huis als we de hond uitlieten langs de Maas in Maren-Kessel. Zij kwam met het idee van een boot, omdat het logistiek veel makkelijker is om afval vanaf het water te rapen en af te voeren. We vonden in Nynke, medewerker voorlichting en educatie afval bij de gemeente Oss, een enthousiaste medestander. Zij kon geld vrijmaken uit het zwerfafvalbudget. In 2017 zijn we op zoek gegaan naar een geschikte boot en hebben we de ‘bemanning’ uitgebreid. Inmiddels hebben we een vaste groep van 17 mensen. Er zijn ook leden die vooral zwerfafval opruimen op het land.
Welke bijdrage levert Skòn Schip aan schoon water?
Jos: “Vroeger was de Lithse Ham een ravage. We haalden toen volle boten met afval mee terug. Zonder dat ik keiharde getallen heb, durf ik best te zeggen dat we ten opzichte van 2018 al 50 % minder zwerfafval ophalen. We zien dus dat het effect heeft, samen met een strak beleid van de gemeente.” Nynke vult aan: “De boot heeft een positieve uitstraling naar de waterrecreatie. Dagjesmensen op en langs het water zien hem regelmatig voorbij varen. Er gaat zo ook een preventieve werking van uit. We gaan het gesprek met mensen aan over het belang van schoon water. Dat schept bewustwording; schoon houdt schoon! Ook nemen we regelmatig kinderen mee in de boot om hen te leren over het belang van schoon water. En zo zien ze met eigen ogen de gevolgen van al het afval dat langs de oevers ligt en het plastic dat in heel kleine stukjes is afgebrokkeld.”
De plastic soup begint hier!
Wat vinden jullie zoal in het water?
Piet: “De plastic soup begint echt hier. We vinden veel flesjes, speelgoed en zakjes. Maar na het hoogwater van afgelopen zomer vonden we ook tuinstoelen, autobanden, luchtbedden en andere gebruiksvoorwerpen. Een volle portemonnee hebben we nog niet gevonden 😉”. “Wel een keer honderden botervlootjes!” zegt Tonny; “Dat was net na het hoogwater. Het bleek dat ze weggespoeld waren uit een fabriek in Wallonië.”
Wist je dat wij als mens gemiddeld 0,04 gram plastic in onze ontlasting hebben?
Wat is jullie grootste ergernis?
Tonny: “Dat zijn ongetwijfeld die dunne plastic zakjes die je meekrijgt bij bijvoorbeeld de visboer of de Chinees. Het worden van die flinterdunne slierten die je bijna niet uit de struiken krijgt gevist. Vissen en koeien krijgen ze binnen. En….vervolgens wij ook! Wist je dat wij als mens al gemiddeld 0,04 gram plastic in onze ontlasting hebben?” Jos vult aan: “Je moet het probleem bij de bron aanpakken. Daarom heb ik met verschillende ondernemers in het dorp hierover gesproken. Zo is onze slager bijvoorbeeld overgestapt op een herbruikbaar koeltasje.”
Hebben jullie nog een (water)wens?
Piet: “Je wilt dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen afval, maar daarnaast hoop ik dat ik dit nog heel lang mag blijven doen. Het sociale aspect speelt namelijk een grote rol. Het is een zinvolle en mooie vrijetijdsbesteding met als beloning het genieten van de momenten op de schone Maas met de groep.”
Als mensen van onze rivieren en beken houden, dan zorgen ze er ook goed voor.
Hebben jullie nog een tip voor de waterschappen?
Nynke: “We moeten zorgen dat mensen van onze rivieren en beken houden, want als mensen ergens van houden, dan zorgen ze er ook goed voor. ”
Ben of ken jij een echte waterbaas?
Laat het ons weten!
- communicatie@aaenmaas.nl