Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?


Als waterschap hebben we een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast door overstromen van sloten en beken, maar we kunnen dit niet alleen. Wat kun jij zelf doen om wateroverlast tegen te gaan?

  • Grondeigenaren/-gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor de ontwatering van het perceel. Houd de slootjes en greppels op je eigen terrein daarom schoon en in goede staat. Als het veel regent, is het belangrijk dat het water goed kan weglopen via de slootjes en greppels in jouw omgeving. Deze kleine waterlopen helpen het water naar de grotere watergangen van het waterschap te leiden. Door de droge jaren zijn veel van deze slootjes niet goed onderhouden, dus het kan nodig zijn ze terug in de oorspronkelijke staat te brengen. Het onderhoud van deze waterlopen ligt meestal bij de aanliggende eigenaren. 
    Wil je weten wie verantwoordelijk is voor welke waterloop? Kijk dan op onze leggerkaarten en bekijk de Nota legger waterschap Aa en Maas 2024
  • Houd rekening met grotere neerslaghoeveelheden bij het inrichten en aanleggen van je eigen tuinen erf.
  • Bij het bouwen van ondergrondse constructies is het verstandig rekening te houden met hogere grondwaterstanden.
  • Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken en houden van de kelder. Lekkende kelders kunnen waterdicht gemaakt worden hoewel dat vaak veel geld kost. Diverse bedrijven en aannemers kunnen hiermee helpen.
  • zorg voor een drempel voor de oprit om de garage droog te houden;
  • ga je een huis bouwen? Zorg dat het huis hoger ligt dan de tuin.