Natte kelder: wat nu?
Al het veel en lang regent, stijgt de grondwaterstand. Een hoge grondwaterstand kan leiden tot water in kelders en kruipruimtes.
Waarom is mijn kelder nat?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn. We leggen de meest voorkomende oorzaken uit.
- Hoog grondwater
Sijpelt het water door de keldervloer of –muur naar binnen? Staat er een laagje water? Blijft de muur vochtig? Dan is de kelder niet (meer) waterdicht. Muren en vloeren kunnen poreus zijn.
Het grondwater komt dan door de gronddruk via de vloer of muur naar binnen. Duurt de natte periode lang, dan wordt de kans hierop groter. De bodem zit door alle regen helemaal vol met water. Lees meer over het ontstaan van grondwater.
- Water van buiten
Stroomt water van buiten door het kelderraam of een andere opening de kelder in? Staat er ook veel water op straat en rond het huis? Dan kan mogelijk de gemeentelijke riolering de vele regen tijdelijk niet meer aan. Of een sloot of beek in jouw omgeving overstroomde. Dan komt de wateroverlast vooral door oppervlaktewater.
- Lekkage
Hebben je buren geen natte kelder of kruipruimte en is het buiten niet kletsnat? Onderzoek dan of er lekkages zijn.
Wat kan ik doen om water in mijn kelder te voorkomen?
Om terugkerende wateroverlast in je kelder tegen te gaan, kun je je kelder het beste waterdicht maken. Daar zijn allerlei manieren voor: van waterafstotende verf tot het dichten van tocht- en ventilatiekieren. Schakel de hulp in van een professioneel bedrijf. Zij kunnen inschatten welke maatregel het beste werkt in jouw kelder. Pas als je kelder helemaal droog is, kun je stappen nemen om je kelder waterdicht te maken.
Het probleem van water in je kelder kan zomaar vaker voorkomen nu het klimaat verandert. Winters met langere periodes van regen gaan we vaker meemaken. Net als erg natte of juist droge zomers. Het is daarom slim om je kelder waterdicht te maken. Zeker als je in de natte jaren 2023 en 2024 ook water in je kelder had.
Wie is er verantwoordelijk voor het herstel en de kosten?
Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je schade hebt aan je woning door water in je kelder. Toch ben je als woningeigenaar bijna altijd zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van je kelder of kruipruimte. Net als bij het dak van je huis: als je dak lekt, los je dit in principe zelf op. Huur je jouw woning? Overleg dan met je verhuurder over het herstel en de kosten. Ben je de eigenaar van de woning en wil je schade door water in je kelder melden? Neem dan contact op met de verzekeraar van je Inboedel- en Opstalverzekering.