Zuinig met water in huis


Zuiniger omgaan met water kunnen we allemaal. Met kleine veranderingen maak je een groot verschil. Wij geven je tips waarmee jij ook het verschil kunt maken.

Korter douchen

Met 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten, bespaar je al gauw 40 liter water. Neem een douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen en plaats een waterbesparende douchekop! Je merkt er niks van, maar gebruikt toch een stuk minder water.

Ga in de douche in plaats van in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost bijna 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten! Probeer het maar eens uit: laat het bad 5 minuten vol lopen en alleen je voeten zijn onder water.

Kleine knop

Bespaar water met doorspoelen door kleine doorspoelknop te gebruiken! We spoelen gemiddeld 6 keer per dag door. Met de kleine in plaats van de grote knop bespaar je 18 liter water per dag. Dat is meer dan 6000 liter per jaar. Zo verbruik je minder water en hoeven we ook minder water schoon te maken in onze zuivering.

Planten water geven

Geef je planten water met water uit je regenton of met afgekoeld kookvocht (zonder veel zout). Dat scheelt elke week 2 tot 6 liter drinkwater. En met heet kookvocht kun je ook milieuvriendelijk het onkruid tussen je tegels te lijf.

Auto wassen

Het is het beste om je auto te wassen bij de wasstraat. Zo voorkom je dat er zeepresten en andere schadelijke stoffen in het riool of oppervlaktewater (bijv. wadi) terecht komen. Dit is extra belangrijk in nieuwere wijken waar het water rechtstreeks de sloot instroomt. In verschillende gemeenten is op straat wassen daarom ook expliciet verboden. Ga je toch zelf aan de slag? Gebruik dan een aantal emmers in plaats van de tuinslang. Met de slang verbruik je namelijk als snel 150 liter water.  Denk  bij aankoop van autoshampoo en -reinigers aan het Milieukeur. Voor producten met Milieukeur gelden eisen: zo mogen bepaalde milieuschadelijke stoffen er niet of beperkt in zitten.

Lekkende kraan herstellen

Een lekkende kraan zorgt voor veel waterverspilling: wel 2000 liter per jaar. Herstel een lekkende kraan dus meteen. Zo verbruik je minder water en gaat het dus niet onnodig naar de zuivering. En ben je toch bezig met een nieuwe kraan? Kies er dan een met een energie- en waterbesparende functie